Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară

Cinci bărbați ruși care au fugit din Rusia după ordinul guvernului de mobilizare militară din septembrie 2022 au rămas blocați pe Aeroportul Internațional Incheon din Coreea de Sud luni de zile. Aceasta din motiv că autoritățile din acest stat au refuzat să le permită intrarea în țară, notează CNN.

Trei dintre bărbați au sosit în aeroport în octombrie 2022, iar alții doi - în noiembrie, potrivit avocatului lor Lee Jong-chan. Dar, din moment ce cererile lor pentru statutul de refugiat au fost respinse de către Ministerul de Justiție din Coreea de Sud, ei au stat luni de zile în sala de plecare a aeroportului în așteptarea unei hotărâri cu privire la solicitarea lor, spune Lee.

„Li se oferă o masă pe zi, adică prânzul, dar pentru restul zilei, ei trăiesc din pâine și apă. Ei pot face duș, dar trebuie să își spele hainele manual și nu pot părăsi zonele de plecare și zonele libere”, a declarat Lee pentru CNN. „Au acces limitat la îngrijiri medicale, dar nu au acces la asistență psihologică, ceea ce este important având în vedere situația lor precară”, a adăugat el.

Publicitate

Un comunicat de presă emis luna trecută de un grup sud-coreean de susținere a drepturilor omului a cerut guvernului să accepte cererile bărbaților pe motiv că bărbații refuză să devină un „instrument de crimă” și, dacă se întorc acasă, „este foarte probabil ca ei să fie reținuți sau trimiși pe front cu forța”.

Ministerul Justiției din Coreea de Sud a respins cererile lor ca „nu merită evaluate”, pe motiv că refuzul recrutării nu ar fi un motiv pentru recunoașterea lor ca refugiați, susține avocatul cetățenilor ruși.

Lee susține că refuzul bărbaților de a merge în armată „ar trebui recunoscut ca un motiv politic, având în vedere situația actuală conform căreia războiul din Ucraina este condamnat de dreptul internațional”.

„Bărbații sunt refugiați politici care se confruntă cu persecuție”, se arată în comunicatul de presă al grupului activist, adăugând: „Cei care solicită statutul de refugiat după ce scăpa de persecuția politică și religioasă din țările lor de origine au drepturi la protecție conform dreptului internațional... Ca stat dezvoltat, democratic, care garantează drepturile omului, Coreea de Sud a respins în mod discret refugiații care s-au opus războiului”.

Bărbații au contestat decizia, iar trei dintre ei se vor confrunta cu prima hotărâre judecătorească pe 31 ianuarie, timp în care instanța va decide dacă cazul lor este sau nu „demn de evaluat”, potrivit lui Lee. Dacă instanța se pronunță în favoarea, Ministerul Justiției va trebui apoi să le examineze cererile pentru statutul de refugiat.

Sursa menționează că Coreea de Sud are serviciul militar obligatoriu și ia în serios evaziunea.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal