Litvinenco explică motivul pentru care a lipsit de la ședința CSP: „Voi participa la următoarea ședință”

Litvinenco explică motivul pentru care a lipsit de la ședința CSP: „Voi participa la următoarea ședință”

După ce ședința extraordinară a Consiliului Superior al Procurorilor a fost amânată din lipsă de cvorum, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a explicat, pe pagina sa de Facebook, care sunt motivele pentru care nu s-a prezentat la întrunire. Litvinenco a precizat că ședința de azi de la CSP a coincis cu ședința Comisiei Situații Excepționale, la care a fost prezent șeful de la Justiție. 

„Îmi pare rău pentru situația creată și regret că nu s-a reușit stimularea procurorilor care merită. Voi participa la următoarea ședință a CSP din ziua de marți, 31 ianuarie, la care se va examină situația în jurul concursului pentru șefia PCCOCS, în vederea identificării soluțiilor juridice pentru anularea sau, după caz, suspendarea acestuia. Reiterez, concursul la şefia PCCOCS trebuie reluat după finalizarea exercițiului de prevetting al candidaților la CSP, care a început deja și, conform estimărilor, ar urma să se finalizeze în aprilie-mai”, a scris Litvinenco.

AGORA precizează că ședința extraordinară a Consiliului Superior al Procurorilor s-a încheiat înainte de a începe. Președinta CSP, Angela Motuzoc a precizat că, în condițiile în care ședința nu are cvorumul necesar, întrunirea se amână pentru ziua de 31 ianuarie 2023. 

Publicitate

În data de 26 ianuarie, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că „ținând cont de toate situația creată care implică lipsa de credibilitate și riscul iminent de viciere, concursul pentru suplinirea funcției de procuror șef la Procuratura Pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale ar trebui anulat sau suspendat”.

Declarația ministrului Justiției vine după ce membrul Comisiei speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Iulian Groza a cerut anularea concursului și a înaintat o solicitare în acest sens către Consiliul Superior al Procurorilor.

Acesta susține că asupra lui s-ar fi făcut presiuni pentru a influența procesul de preselecție.

Totodată, angajații Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), al cărui director este Iulian Groza, au fost acuzați că ar fi accesat datele cu caracter personal ale unuia dintre candidații la șefia PCCOCS, Eugeniu Rurac. Acesta a depus o plângere în cere identificarea și atragerea la răspundere penală a angajatului IPRE.

AGORA mai menționează că procurorul Eduard Bulat, care a fost unul dintre adjuncții ex-procurorului general interimar Dumitru Robu, solicită să fie numit în funcția de procuror-șef al PCCOCS, fără concurs.  Acesta a făcut referire la o normă juridică, care i-ar asigura garanția de a alege orice funcție vacantă de procuror și de a continua la dorință activitatea într-o funcție similară celei de adjunct al procurorului general. În acest sens, Bulat a depus, la 18 ianuarie, o cerere prealabilă pe numele procurorului general interimar.

AGORA amintește că în total la concurs s-au înscris trei candidați: Andrei Mațco, Eugen Rurac și Sergiu Russu -  actualul șef interimar al PCCOCS.

Concursul pentru șefia PCCOCS se desfășoară în două etape: competiția dosarelor depuse (etapă desfășurată la 23 ianuarie) și proba interviului (etapă ce urmează la 1 februarie).

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal