Ion Ceban se adresează la CSE: Cere aprobarea unei decizii pentru acoperirea datoriilor la Apă Canal

Ion Ceban se adresează la CSE: Cere aprobarea unei decizii pentru acoperirea datoriilor la Apă Canal

Primarul orașului Chișinău, Ion Ceban, se adresează Comisiei pentru Situații Excepționale cerând să se aprobe o eventuală decizie prin care să se acopere datoriile la energia electrică acumulate de Apă Canal. Edilul spune că instituția nu are capacitatea să achite sumele facturilor, iar în consecință, capitala ar putea fi deconectată de la serviciile de apă și canalizare.

„1 februarie, peste două zile suntem șantajați că orașul Chișinău va rămâne fără apă, deoarece punctele de la Apă Canal vor fi deconectate de la energia electrică. De la „fâsurile” și așa numitele inspecții financiare anunțate de prim-ministră, situația nu se schimbă. [...] La ședința CSE nici nu au abordat subiectul”, scrie Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

Edilul menționează că datoria acumulată de Apă Canal pentru energia electrică consumată în ultimele două luni ajunge la 78 de milioane de lei și spune că situația ar fi influențată de majorările tarifelor la gaze naturale.

Publicitate

„Apă Canal nu are de unde acoperi aceste datorii care s-au creat în urma scumpirilor efectuate de către guvernarea PAS. Solicităm CSE să se întrunească și să acopere aceste datorii, dar și toată suma care s-ar acumula pe parcursul anului din cauza decalajului de prețuri între servicii”, punctează edilul.

AGORA amintește că într-o declarație din 27 ianuarie, ANRE susține că Apă-Canal Chișinău are posibilitatea să-și achite consumul de energie electrică. Reacția vine după ce Premier Energy a anunțat că mai multe instalații de alimentare cu energie electrică ale Apă-Canal Chișinău vor fi deconectate din cauza datoriei neachitate care este în creștere.

Totodată, ANRE a inițiat un control al activității licențiate a S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru perioada anilor 2020 – 2022.

Precizăm că în dimineața zilei de 26 ianuarie, Premier Energy anunța că datoria neachitată a întreprinderii S.A. Apă-Canal Chișinău este în creștere. Prin urmare, mai multe locuri de consum urmau să fie deconectate de la sursa de energie electrică inclusiv cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă.

Primarul Ion Ceban a venit cu o reacție în care susține că municipiul Chișinău ar putea rămâne fără apa. Mai mult, edilul punctează că din cauza lipse de energie electrică la Stația de Epurare va reapărea mirosul urât în capitală.

Potrivit, Premier Energy, datoria totală constituie 73,2 milioane de lei, din care 44,7 milioane de lei sunt în facturile cu termenul expirat.

Ulterior, Premier Energy a anunțat că deconectările de energie electrică anunțate la SA „Apă-Canal Chișinău” au fost amânate până la 1 februarie, menționând că locurile de consum deconectate pe parcursul zilei de 26 ianuarie vor fi reconectate în scurt timp.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal