Se lansează PMAN: Activiștii civici își fac propria platformă în care vor discuta „problemele reale ale Chișinăului”

Se lansează PMAN: Activiștii civici își fac propria platformă în care vor discuta „problemele reale ale Chișinăului”

Activiștii civici își unesc forțele și lansează inițiativa civică „Primăria Municipală Alternativă Națională” (PMAN). Membrii inițiativei își propun să discute „problemele reale ale Chișinăului”. Aceștia spun că nu fac parte din vreun partid și că nu pretind la funcții în Primăria Chișinău.

Din echipa PMAN fac parte Alex Burez, caricaturist și autorul personajului „Primarul Popular”, Roman Guneavîi - economist și dezvoltator strategica, Ala Revenco - activistă din cadrul organizației „Părinții Solidari” și Anastasia Cozlovschi, activistă civică în cadrul asociației Societatea Umană care reprezintă drepturile și protecția animalelor.

„Inițiativa a apărut ca urmare a necesității de a discuta problemele reale ale orașului, probleme care noi ca activiști civici încercăm să le soluționăm, dar care nu apar pe agenda oficială a primăriei și rămân în urmă sau ignorate. Ședințele Primăriei Chișinău au devenit platformă politică, se face mult discurs politic și mai puțin se discută problemele cetățenilor sau se face în mod restrâns. Noi ca activiști facem acțiuni ca să fim vizibili, dar cumva suntem răzleți și sper ca această platformă ne va ajuta să fim mai vizibili, dar și să aducem în atenția publică adevăratele probleme ale orașului”, a spus Ala Revenco.

Publicitate

Revenco a remarcat că de trei ani ședințele au loc online la care nu este asigurat accesul presei. Printre problemele orașului au fost enumerate graficul restrâns a grădinițelor în perioada pandemiei, grafic care nu a revenit la cel anterior. La fel, s-a menționat construcțiile de biserici în curțile grădinițelor, tichetarea electronică, implementarea sistemului GPS ș.a.

„Așa se întâmplă că oamenii care se preocupă de problemele animalelor sunt puși deoparte, când de fapt acest lucru ne vizează pe toți. Problema rămâne pe ultimul plan pentru că mereu apar alte probleme care ar fi mai importante. În cadrul acestei inițiative vrem să spulberăm acest stereotip”, a spus Anastasia Cozlovschi.

„Vedem că Primăria lasă de dorit la capitolul transparență. Observăm că odată ce crește ratingul primăriei, scade transparența. În fiecare an acest lucru e mai puternic. În CMC practic lipsește opoziția cu mici excepții a unor fracțiuni. Vedem contradicții și învinuiri la capitolul PUZ-urilor. Vrem să dedicăm mai multă atenție Primăriei Chișinău și CMC. Am observat că se folosesc tot mai multe instrumente de manipulare”, a spus Roman Guneavîi.

La 31 ianuarie se anunță prima ședință online unde cetățenii pot adresa întrebări.„Nu facem parte din niciun partid și activăm în bază de voluntariat, nu pretindem la funcții în Primărie și nu vom fi candidați la alegerile care se apropie”, a puncta Alex Burez.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal