Bugetul pentru apărare al Poloniei, majorat la 4% din PIB. Premier: Va fi cel mai ridicat nivel de cheltuieli dintre toate ţările NATO

Bugetul pentru apărare al Poloniei, majorat la 4% din PIB. Premier: Va fi cel mai ridicat nivel de cheltuieli dintre toate ţările NATO

Polonia, ţară membră a NATO şi care se învecinează cu Ucraina asupra căreia Rusia a declanşat o invazie, îşi va spori în 2023 bugetul pentru apărare naţională până la 4% din Produsul Intern Brut (PIB), a anunţat prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, transmite Agerpres. 

"Războiul (Rusiei) asupra Ucrainei face ca noi să ne înarmăm şi mai repede. Din acest motiv, vom face un efort fără precedent, (alocând) 4% din PIB armatei poloneze. Acesta va fi probabil cel mai ridicat nivel de cheltuieli militare dintre toate ţările membre ale NATO", a declarat Morawiecki în faţa unor jurnalişti, de la o bază militară în Siedlce, estul Poloniei.

Potrivit unui raport al NATO, Polonia a alocat anul trecut pentru apărare peste 2,4% din PIB-ul său, ceea ce o plasa pe locul trei în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, după Grecia (3,76% din PIB) şi SUA (3,47%).

Publicitate

Legea bugetului pentru 2023, care va trebuie să fie aprobată definitiv, prevede în prezent cheltuieli militare ce corespund nivelului de 3% din PIB, adică 20,4 miliarde de euro.

După câţiva ani de relativă stagnare, Polonia a semnat recent mai multe contracte militare, în special cu SUA şi Coreea de Sud.

Printre aceste contracte, cele încheiate cu SUA presupun livrarea a 32 de avioane de luptă F-35, a 366 de tancuri Abrams şi a unor sisteme antirachetă Patriot, iar cele semnate cu Coreea de Sud presupun livrarea a o mie de tancuri K2 de la Hyundai Rotem, aproape 700 de obuziere automotoare K9A1 de la Hanwha Defense, a 50 de avioane de luptă FA-50 şi 288 de sisteme de rachete multiple K239.

De asemenea, Varşovia a încheiat un contract cu Turcia pentru drone Bayraktar.

Potrivit Ministerului Apărării polonez, achiziţia de sisteme sud-coreene nu afectează cu nimic comanda poloneză de sisteme similare americane HIMARS ce ar urma să fie livrate Poloniei începând din 2023.

Potrivit portalului specializat Defense News, contractele sud-coreene cumulate fac din Polonia cel mai mare cumpărător de armamente sud-coreene din Europa.

Forţele militare ale Poloniei numără în prezent în serviciul său în total 164.000 de bărbaţi şi femei, inclusiv 36.000 de voluntari ai unităţilor de securitate naţională.

Varşovia şi-a majorat recent investiţiile în apărare după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei. Efectivele armatei Poloniei ar urma să crească până la 250.000 de soldaţi profesionişti şi 50.000 de voluntari ai unităţilor de securitate naţională.

Polonia a decis să atragă mai mulţi cetăţeni în forţele sale armate, introducând serviciul militar de bază voluntar şi cursuri de pregătire militară de o zi la nivel naţional pentru cei interesaţi.

Invazia rusă asupra Ucrainei a afectat arhitectura de securitate în Europa şi în lume, guvernele ţărilor sporindu-şi investiţiile în apărare şi trimiţând ajutor Kievului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal