Germania se află la un pas de recesiune. Datele pentru trimestrul patru din 2022, mai rele decât estimările

Germania se află la un pas de recesiune. Datele pentru trimestrul patru din 2022, mai rele decât estimările

Germania se află la un pas de recesiune economică, după ce datele privind economia în trimestrul patru din 2022 arată o contractare neașteptată, fiind mai rele decât estimările. Acestea indică o posibilă intrare în recesiune a celei mai mari economii europene, ca o consecință a războiului din Ucraina, scrie Reuters.

Produsul intern brut a scăzut cu 0,2% de la un trimestru la altul, în termeni ajustați, a anunțat biroul federal de statistică. Un sondaj realizat de Reuters în rândul analiștilor prognozase o stagnare a economiei.

În trimestrul precedent, economia germană a crescut cu 0,5% față de precedentele trei luni, o creștere revizuită în creștere.

Publicitate

O recesiune - definită în mod obișnuit ca două trimestre succesive de contracție - a devenit mai probabilă, deoarece mulți experți prevăd că economia se va contracta și în primul trimestru din 2023.

„Lunile de iarnă se dovedesc a fi dificile - deși nu atât de dificile precum se așteptau inițial", a declarat economistul-șef al VP Bank, Thomas Gitzel.

„Prăbușirea severă a economiei germane rămâne absentă, dar o ușoară recesiune este încă în cărți."

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat săptămâna trecută, în raportul economic anual al guvernului, că criza economică declanșată de invazia rusă în Ucraina este acum gestionabilă, deși prețurile ridicate ale energiei și creșterile ratelor dobânzilor fac ca guvernul să rămână precaut.

Guvernul a declarat că situația economică ar trebui să se îmbunătățească începând din primăvară, iar săptămâna trecută și-a revizuit în creștere prognoza privind PIB-ul pentru 2023 - preconizând o creștere de 0,2%, față de o prognoză din toamnă care indica o scădere de 0,4%.

În ceea ce privește Banca Centrală Europeană, este puțin probabil ca așteptările privind rata dobânzii să fie afectate de cifrele PIB de luni, deoarece presiunile inflaționiste rămân ridicate, a declarat economistul băncii Helaba, Ralf Umlauf.

BCE aproape că s-a angajat să majoreze dobânda sa cheie cu jumătate de punct procentual în această săptămână, până la 2,5%, pentru a limita inflația.

Cifrele de luni au arătat că scăderea consumului privat a fost principalul motiv pentru scăderea PIB-ului din trimestrul al patrulea.

„Consumatorii nu sunt imuni la o erodare a puterii lor de cumpărare din cauza inflației record", a declarat economistul-șef al Commerzbank, Joerg Kraemer.

Inflația, determinată în principal de prețurile ridicate la energie, a scăzut pentru a doua lună consecutiv în decembrie, prețurile de consum armonizate la nivelul UE crescând cu 9,6% pe an.

Cu toate acestea, analiștii intervievați de Reuters estimează că inflația anuală armonizată la nivelul UE va intra din nou în două cifre în ianuarie, cu o ușoară creștere, la 10,0%. Biroul va publica marți rata preliminară a inflației pentru luna ianuarie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal