Mitropolia Moldovei, reacție la decizia CtEDO care cere R. Moldova să recunoască cuplurile LGBT: Tentativa va fi urmată de o reacție pe măsură

Mitropolia Moldovei, reacție la decizia CtEDO care cere R. Moldova să recunoască cuplurile LGBT: Tentativa va fi urmată de o reacție pe măsură

Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove a venit cu o reacție la decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) prin care se cere statelor membre ale Consiliului Europei, inclusiv R. Moldova, să recunoască cuplurile LGBT. Într-un comunicat de presă, reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Moldova afirmă că și „cea mai timidă tentativă” de a da curs acestei solicitări va fi urmată de o „reacție pe măsură”.

„Ne aflăm într-o situație îngrijorătoare pentru poporul nostru creștin-ortodox. Este vorba de încercarea de a ni se impune o hotărâre strigătoare la cer pentru conștiința noastră ortodoxă și anume cea a CEDO, din 17 ianuarie a.c., prin care se cere statelor membre ale Consiliului Europei și celor semnatare ale Convenției Europene să recunoască și să protejeze prin lege cuplurile LGBT. Pentru Republica Moldova aceasta înseamnă, în mod obligatoriu, recunoașterea prin lege a cuplurilor de același sex”, se menționează în comunicatul Mitropoliei.

În textul comunicatului se face referire și la „reprezentanții infimei minorități homosexuale din Țara noastră au profitat de această ocazie pentru a vehicula cu amenințări de a merge în justiție, în cazul în care autoritățile naționale nu le vor înregistra cu acte în regulă cuplurile.”

Publicitate

„Adresarea noastră nu este către membrii acestei minorități, a căror intimitate o respectăm, exprimându-ne dezinteresul față de viețile lor private, dar către autoritățile Țării noastre: nu uitați că votul pentru conducerea Țării v-a fost oferit de către o majoritate și nu o minoritate, iar această majoritate a cetățenilor, chiar dacă nu e școlită pe la universități apusene, mai știe, Slavă Domnului, să aleagă ”neghina din grâu”, afirmă reprezentanții Mitropoliei Moldovei.

„Astfel, cea mai timidă tentativă de a înregistra legal un cuplu gay în Țara noastră, va fi urmată de o reacție pe măsură, deoarece astfel de decizii contravin conștiinței eminamente ortodoxe și istorice a poporului. Biserica Ortodoxă din Moldova îndeamnă credincioșii să ia atitudine, evident, strict în limitele permise de legislația în vigoare a Republicii Moldova, pentru ca o asemenea legalizare și promovare a păcatului să nu aibă loc”, se arată în comunicat.

Reprezentanții Mitropoliei se adresează conducerii țării, solicitând să nu admită „legiferarea unor păcate strigătoare la cer”.

„Credem că acum e momentul ca fiecare dintre noi, inclusiv legiuitorii țării, să-și pună întrebarea și să-și răspundă sincer: De partea cui sunt? Cea a unui popor care de secole a luptat și și-a câștigat dreptul la existență prin semnul Sfintei Cruci sau de partea celor care vor să ne aducă în Europa prin legiferarea unor păcate strigătoare la cer?

Stimați reprezentanți ai puterii, nu sunteți veșnici pe tronul cârmuirii și de domniile voastre depinde cum veți rămâne înscriși în istorie: ca niște oameni cu demnitate, care respectă istoria, tradiția, cultura și credința poporului care v-a oferit încrederea sau ca niște trădători care promovează ”valori” străine acestui neam, de dragul unor trecătoare beneficii și recunoștințe”, menționează reprezentanții Mitropoliei.

În același timp, aceștia reiterează că Biserica Ortodoxă din Moldova „nu s-a opus și nici nu se opune aspirațiilor europene ale Țării noastre”, însă afirmă că își doresc „ca această integrare să aibă loc cu respectarea adevăratelor valori creștine și istorice ale Europei, o Europă în care Evanghelia lui Hristos este repusă în capul mesei, iar oamenii își cunosc obârșia de chip și asemănare a lui Dumnezeu”, se arată în comunicat.

Amintim că, la 17 ianuarie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a stabilit că familiile formate din persoane de același sex trebuie recunoscute și protejate de toate țările din Consiliul Europei. Prevederea se conține într-o hotărâre pronunțată de magistrații instanței în cazul Fedotova și alții împotriva Rusiei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal