Ucraina imploră aliații să livreze cât mai repede armele promise, pe măsură ce Rusia intensifică asalturile în estul țării

Ucraina imploră aliații să livreze cât mai repede armele promise, pe măsură ce Rusia intensifică asalturile în estul țării

Ucraina imploră aliații să livreze cât mai repede armele promise, pe măsură ce Rusia intensifică asalturile în estul țării. Președintele Volodimir Zelenski a accentuat importanța ca livrările de arme să decurgă cât mai rapid, afirmând că Moscova încearcă să „obosească forțele noastre”, scrie The New York Times.

„Rusia speră să prelungească războiul, să ne epuizeze forțele", a declarat Zelensky în discursul său de duminică seara. „Așa că trebuie să facem din timp arma noastră. Trebuie să accelerăm evenimentele, să accelerăm furnizarea și deschiderea de noi opțiuni de armament necesare pentru Ucraina".

Citește și: Lumea-n palmă | Ucraina cere „mult și repede”, o apropiere franco-germană, documente secrete în SUA și un general la Praga (CARDURI)

Publicitate

Statele Unite și mai multe țări europene s-au angajat săptămâna trecută să trimită zeci de tancuri de luptă, printre cele mai puternice arme pe care le-au promis Ucrainei, dar oficialii occidentali au declarat că ar putea dura luni de zile până când tancurile vor fi livrate.

Necesitatea livrărilor rapide

Apelul lui Zelensky atât pentru livrări mai rapide ale armelor promise, cât și pentru decizii mai rapide privind trimiterea de arme suplimentare - inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune și chiar avioane de luptă - vine pe fondul avertismentelor că Moscova intenționează să lanseze o ofensivă majoră în următoarele săptămâni, la un an după ce Rusia a început invazia pe scară largă a Ucrainei.

Aliații occidentali nu au indicat în mod public dacă vor furniza avioane de luptă, dar pe parcursul războiului, aceștia au trimis Ucrainei o gamă tot mai largă de arme avansate pe care mulți le considerau cândva interzise. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat luni că noi livrări de armament occidental către Ucraina ar duce la o "escaladare semnificativă" a conflictului.

Experții militari și aliații spun că, în următoarele săptămâni, Ucraina va organiza, de asemenea, o ofensivă menită să scoată Rusia din zonele ocupate.

Ministerul britanic al Apărării a declarat luni că Moscova „probabil că menține deschisă opțiunea" de a anunța o altă „mobilizare parțială" a oamenilor cu experiență militară pentru efortul său de război în Ucraina. În septembrie, președintele Rusiei, Vladimir V. Putin, a anunțat prima convocare de acest tip, de aproximativ 300.000 de rezerviști, o măsură care a provocat proteste de amploare.

În prezent, Rusia „inundă" pozițiile Ucrainei din estul țării, potrivit oficialilor ucraineni. „Ei aruncă pur și simplu corpuri pe pozițiile noastre și numere și avansează treptat", a declarat Serhiy Haidai, șeful administrației militare regionale din Luhansk, la televiziunea națională duminică seara.

Evoluția ajutoarelor militare

Pe măsură ce războiul a evoluat, la fel a evoluat și tipul de asistență militară pe care aliații Ucrainei sunt dispuși să o ofere acesteia. La început, a fost vorba de arme de calibru mic, cum ar fi Javelin și armele antitanc NLAW, care au ajutat la blocarea forțelor rusești și apoi la alungarea acestora din Kiev și din alte orașe din nord. Apoi, accentul s-a mutat pe artilerie, pentru a ajuta Kievul să egaleze aprovizionarea rusă. Acest lucru a permis Ucrainei să obțină progrese în est, până în iulie.

Sosirea sistemelor de rachete de precizie, cum ar fi HIMARS de fabricație americană, a ajutat Ucraina să pregătească terenul pentru cele mai de succes două operațiuni ale sale, recucerirea regiunii Harkov în nord-est și apoi a orașului Kherson din sud.

După ce săptămâna trecută a anunțat că guvernul său va trimite tancuri de luptă, cancelarul german Olaf Scholz a reiterat în weekend că Berlinul nu va trimite avioane de luptă în Ucraina. Statele Unite nu au indicat că vor trimite avioane. Națiunile europene care dețin avioane de fabricație americană ar putea decide să le transfere pe ale lor în Ucraina, dar numai dacă Washingtonul aprobă aceste tranzacții.

Rachetele cu rază lungă de acțiune sunt esențiale „pentru a reduce drastic instrumentul cheie al armatei ruse" prin distrugerea depozitelor de arme, a declarat Mykhailo Podolyak, un consilier de top al dlui Zelensky, în weekend. Colonelul Yuriy Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, a declarat săptămâna trecută că avioanele de luptă F-16 vor avea un dublu rol în Ucraina, ca parte a apărării aeriene și ca „forță pentru lovituri împotriva inamicului".

Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al apărării, a declarat că avioanele de vânătoare și rachetele cu rază lungă de acțiune rămân în fruntea listei de dorințe a armatei, adăugând că speră că discuțiile din următoarele săptămâni între aliații occidentali ai Ucrainei vor duce la noi angajamente.

„Pentru mine, tot ceea ce este imposibil astăzi va fi posibil mâine", a declarat el într-un interviu cu Canadian Broadcasting Corporation, difuzat duminică.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal