„Gata cu monopolul”: Spînu anunță că toți operatorii de taxi vor putea prelua pasageri de la aeroport

„Gata cu monopolul”: Spînu anunță că toți operatorii de taxi vor putea prelua pasageri de la aeroport

Vicepremierul Andrei Spînu anunță că toți operatorii de taxi vor putea prelua pasageri de la Aeroportul Internațional Chișinău. Oficialul precizează că acest lucru este posibil după ce contractul cu singura companie care avea această permisiune, nu a mai fost prelungit.

„Gata cu monopolul. Toți operatorii de taxi vor putea prelua pasageri de la aeroport. Operatorii de taxi vor avea o parcare amenajată, unde vor sta în rând și vor aștepta să preia pasagerii. La terminalul de ieșire din aeroport vor fi amplasate indicatoare care vor ghida pasagerii către taximetriști.

Publicitate

Principiul de funcționare va fi primul venit primul servit. Astfel, va fi evitat ambuteiajul din fața aeroportului, iar taximetriștii nu vor mai sta la ieșire să preia pasagerii”, a anunțat viceprim-ministrul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu.

Vicepremierul menționează că în acest sens Aeroportul Internațional Chișinău a emis un regulament care explică detaliat cum va decurge procedura.

„În această săptămână va fi organizată o ședință cu reprezentanții companiilor de taxi unde va fi prezentat noul regulament. Amintim că până acum doar o singură companie de taxi ave permisiune de a staționa în fața aeroportului. Contractul cu această companie nu a fost prelungit”, precizează Spînu.

Amintim că, la 23 noiembrie curent, Curtea de Apel Chișinău a decis ca statul să preia din nou controlul asupra Aeroportului Internațional Chișinău, constatând legalitatea acțiunilor de reziliere a contractului de concesiune.

AGORA precizează că într-un briefing de presă, ținut anul trecut, reprezentanții Avia Invest au declarat că dosarul privind contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău se examinează cu mare viteză. La fel, compania acuză Curtea de Apel de încălcarea dreptului la apărare și susțin că ar avea loc „o tentativă de atac raider.

Anterior, în iulie 2020, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat că a rezoluționat (n.r. - a desființat retroactiv) contractul de concesiune a activelor Aeroportului Internaţional Chişinău, încheiat cu Avia Invest. APP spunea că firma concesionară nu-și respectă obligațiile contractuale. De partea cealaltă, Avia Invest declara că acuzațiile „sunt mincinoase și făcute sub influența politicului”, dând asigurări că toate condițiile prevăzute în contract sunt îndeplinite. Respectiv, a atacat Guvernul la Curtea Internațională de Arbitraj, iar instanța de la Stockholm a interzis, printr-o decizie provizorie, rezilierea contractului.

La 3 august 2022, R. Moldova a obținut câștig de cauză în procesul intentat companiei Komaksavia Airport Invest. Potrivit acelei decizii, concesionara Aeroportului Chișinău era obligată să achite peste 200 mii euro, drept compensare pentru cheltuielile suportate în legătură cu procedura arbitrală.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal