Președintele ales al Cehiei a avut o primă discuție cu președinta Taiwanului. Gestul ar putea provoca furia Chinei

Președintele ales al Cehiei a avut o primă discuție cu președinta Taiwanului. Gestul ar putea provoca furia Chinei

Președintele ales al Cehiei, Petr Pavel a avut luni, 30 ianuarie, o primă discuție telefonică cu președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen. Gestul ar putea provoca furia Chinei, în condițiile în care Beijingul afirmă că statul insular este o provincie a sa, scrie Reuters.

Cei doi lideri au subliniat valorile comune ale țărilor lor de libertate, democrație și drepturile omului în timpul convorbirii de 15 minute, au declarat birourile lor, iar Pavel a spus că speră să se întâlnească cu Tsai în viitor.

Cele mai multe țări evită interacțiunile publice la nivel înalt cu Taiwan și cu președintele său, nedorind să provoace China, a doua cea mai mare economie a lumii.

Publicitate

Beijingul consideră că Taiwanul face parte din „o singură Chină" și cere altor țări să îi recunoască revendicările de suveranitate, lucru pe care guvernul ales democratic al Taiwanului îl respinge.

În 2016, președintele ales al SUA, Donald Trump, a vorbit la telefon cu Tsai la scurt timp după ce a câștigat alegerile, declanșând o furtună de proteste din partea Beijingului.

Tsai a declarat că speră că, sub conducerea lui Pavel, Republica Cehă va continua să coopereze cu Taiwanul pentru a promova un parteneriat strâns și că speră să rămână în contact cu acesta.

„Interacțiunea bilaterală dintre Taiwan și Republica Cehă este strânsă și bună", a rezumat Tsai declarațiile biroului său.

Pavel, un fost șef al armatei și înalt oficial NATO care a câștigat sâmbătă alegerile prezidențiale din Cehia, a declarat pe Twitter că cele două țări "împărtășesc valorile libertății, democrației și drepturilor omului".

Anterior, ministerul chinez de externe a declarat că „încearcă să verifice cu partea cehă" informațiile din presă potrivit cărora ar urma să aibă loc această convorbire.

„Partea chineză se opune ca țările cu care are legături diplomatice să se angajeze în orice formă de schimb oficial cu autoritățile din Taiwan. Președintele ales al Cehiei, Pavel, în timpul perioadei electorale, a declarat în mod deschis că principiul "o singură Chină" trebuie respectat", a declarat ministerul.

Pavel va prelua funcția la începutul lunii martie, înlocuindu-l pe președintele Milos Zeman, cunoscut pentru poziția sa pro-Beijing.

Zeman a vorbit cu președintele chinez Xi Jinping în această lună și au reafirmat relația lor „personală de prietenie", potrivit unei redactări a convorbirii lor de la biroul lui Zeman.

Republica Cehă, la fel ca majoritatea țărilor, nu are legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar cele două părți s-au apropiat pe măsură ce Beijingul își intensifică amenințările militare împotriva insulei, iar Taipei caută noi prieteni în Europa Centrală și de Est.

Guvernul ceh de centru-dreapta a declarat că dorește să aprofundeze cooperarea cu țările democratice din regiunea India-Pacific, inclusiv cu Taiwanul, și a căutat, de asemenea, o „revizuire" a legăturilor cu China.

În 2020, șeful Senatului ceh a vizitat Taiwanul și s-a declarat taiwanez într-un discurs la parlamentul din Taiwan, canalizând sfidarea comunismului de către regretatul președinte american John F. Kennedy la Berlin în 1963.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal