
Litvinenco, despre scoaterea în afara legii a Partidului Șor: Nu constituie un precedent periculos
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco afirmă că sesizarea depusă de Guvern la Curtea Constituțională privind declararea neconstituționalității Partidului Șor „este una care ar trebui acceptată”. Totodată, oficialul a negat că o asemenea decizie ar constitui un precedent periculos.
・
„Atât timp cât am formulat această sesizare, din punctul nostru de vedere este una care ar trebui acceptată, când va fi pronunțată nu știu, sperăm să o facă într-un termen rezonabil, pentru că după mine, acele argumente care le-am formulat în sesizare plus materialele suplimentare puse la dispoziția curții sunt în măsură să conducă la o soluție de neconstituționalitate a acestui partid”, a declarat Litvinenco în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.
Întrebat dacă o asemenea decizie ar putea constitui un precedent periculos, ministrul a afirmat că în acest caz există „motive justificate”.
„Nu constituie un precedent periculos, pentru că în cazul lui Șor sunt motive justificate, raportate la prevederile Constituției, prevederile CEDO și a standardelor Comisiei de la Veneția”, a menționat Litvinenco.
Totodată, ministrul a afirmat că o eventuală decizie a Curții Constituționale ar trebui să „producă efecte juridice reale”.
„Din punctul meu de vedere, o soluție acum, o decizie a curții trebuie să producă efecte juridice reale, pentru viitor, din momentul adoptării. O decizie a curții cu privire la declararea neconstituționalității unui partid trebuie să fie una reală, trebuie avută o soluție ce se întâmplă cu mandatele, ce se întâmplă cu situația în care unii membri, lideri exponenți ai acestui partid încearcă să ajungă să-și cumpere cumva un partid. Eu consider că declararea neconstituționalității, trebuie să producă efecte reale.
Sunt două opțiuni, cum văd eu lucrurile, fie curtea dă o soluție la cazul respectiv, fie o altă opțiune, ar fi ca altă opțiune ca legislatorul să reglementeze și să detalieze în legea cu privire la partidele politice”, a precizat Sergiu Litvinenco.
Anterior, la 20 decembrie 2022, Comisia de la Veneția a emis un aviz cu privire la constituționalitatea scoaterii în afara legii a Partidului Șor. Potrivit concluziilor formulate, „declarația de neconstituționalitate a unui partid politic ar putea constitui o imixtiune în dreptul la libertatea de asociere, prin urmare o decizie în acest sens ar trebui să fie legală, legitimă și proporțională”.
Amintim că la data de 9 noiembrie, Guvernul a aprobat sesizarea înaintată de Ministerul Justiției în adresa Curții Constituționale, prin care se cere scoaterea Partidului Politic Șor în afara legii. În solicitarea Cabinetului de Miniștri au fost invocate mai multe motive care ar permite declararea neconstituționalității formațiunii, fiind vorba de finanțarea ilegală și excluderea repetată din mai multe curse electorale din cauza acestui motiv.
Se întâmplă după ce la 26 octombrie, ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent D. Logsdon, a anunțat că Statele Unite aplică un șir de sancțiuni pe numele lui Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, soția acestuia, Partidul Șor și mai mulți cetățeni și entități ruse.
Cei doi oligarhi au interdicția de a intra pe teritoriul SUA, iar bunurile acestora, aflate pe teritoriul american sunt blocate și trebuie raportate către Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei Americane. Mai mult, se constată implicare în acte de corupție și complicitate în procese de influență a Federației Ruse în politica internă a R. Moldova.
La fel, amintim că intenția de a scoate Partidul Șor în afara legii a fost și anul trecut. La sfârșitul lunii martie 2021, deputați ai Platformei DA de atunci au sesizat Curtea Constituțională pe marginea activității Partidului Politic Șor, susținând că ar fi încălcat legislația electorală și ar fi comis abateri de la legislație în fiecare scrutin electoral la care a participat.
În replică, într-un comunicat de presă, Partidul Șor a declarat atunci că acuzațiile care i se aduc sunt „o absurditate juridică de dimensiuni uriașe”. Totodată, formațiunea susține că ar fi vorba despre un „atac concertat” și că se dorește împiedicarea partidului în participarea la alegeri.
AGORA menționează că încetarea activității unui partid politic în urma unei hotărâri a Curții Constituționale constituie cea mai „dură pedeapsă” care poate fi aplicată unei formațiuni politice, care în activitatea sa nu se conformează legislației.
Cum s-ar răsfrânge o eventuală decizie de neconstituționalitate a acestui partid asupra mandatelor de consilieri, primari și deputați ai Partidului Șor, aflați în articolul de mai jos: