CSP s-a întrunit în ședință după mai multe tentative eșuate. UPDATE: Demersul de anulare a concursului la șefia PCCOCS, respins de majoritatea membrilor (LIVE)

CSP s-a întrunit în ședință după mai multe tentative eșuate. UPDATE: Demersul de anulare a concursului la șefia PCCOCS, respins de majoritatea membrilor (LIVE)

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) s-a întrunit în ședință după mai multe tentative eșuate de a se  convoca. Pe ordinea de zi figurează și demersul ministrului justiției, Sergiu Litvinenco, privind anularea concursului pentru șefia Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

16:14 - CSP a respins sesizarea lui Iulian Groza, privind anularea etapei de preselecție și a concursului inițiat pentru șefia PCCOCS.

15:10 - Membrii CSP au respins demersul lui Eugen Rurac privind anularea deciziei de constituire a comisiei pentru numirea șefului PCCOCS. În cest caz, șeful interimar al CSM Dorel Musteață s-a abținut de la vot A fost respinsă și cererea lui Eugen Rurac, care a solicitat modificarea comisiei de concurs și excluderea lui Iulian Groza (numit de Maia Sandu) din membrii comisiei care vor decide cine merită să câștige funcția de șef PCCOCS.

Publicitate

15:04 - Demersul ministrului justiției de anulare a concursului pentru șefia PCCOCS, a fost respins de Consiliul Superior al Procurorilor.

14:55 - Membrii CSP au intrat în deliberări, urmând să supună votului demersul introdus de ministrul justiției.

14:35 - Majoritatea membrilor CSP au acceptat modificarea ordinii de zi prin introducerea demersului de anulare a concursului pentru șefia PCCOCS, propus de ministrul justiției, Sergiu Litvinenco.

Pe ordinea de zi mai figurează și cererea prealabilă înaintată de procurorul Eduard Bulat privind suspendarea și anularea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

AGORA amintește că, în data de 26 ianuarie, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că „ținând cont de toate situația creată care implică lipsa de credibilitate și riscul iminent de viciere, concursul pentru suplinirea funcției de procuror șef la Procuratura Pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale ar trebui anulat sau suspendat”.

Declarația ministrului Justiției vine după ce membrul Comisiei speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Iulian Groza a cerut anularea concursului și a înaintat o solicitare în acest sens către Consiliul Superior al Procurorilor.

Acesta susține că asupra lui s-ar fi făcut presiuni pentru a influența procesul de preselecție.

Totodată, angajații Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), al cărui director este Iulian Groza, au fost acuzați că ar fi accesat datele cu caracter personal ale unuia dintre candidații la șefia PCCOCS, Eugeniu Rurac. Acesta a depus o plângere în cere identificarea și atragerea la răspundere penală a angajatului IPRE.

AGORA mai menționează că procurorul Eduard Bulat, care a fost unul dintre adjuncții ex-procurorului general interimar Dumitru Robu, solicită să fie numit în funcția de procuror-șef al PCCOCS, fără concurs. Acesta a făcut referire la o normă juridică, care i-ar asigura garanția de a alege orice funcție vacantă de procuror și de a continua la dorință activitatea într-o funcție similară celei de adjunct al procurorului general. În acest sens, Bulat a depus, la 18 ianuarie, o cerere prealabilă pe numele procurorului general interimar.

AGORA amintește că în total la concurs s-au înscris trei candidați: Andrei Mațco, Eugen Rurac și Sergiu Russu - actualul șef interimar al PCCOCS.

Concursul pentru șefia PCCOCS se desfășoară în două etape: competiția dosarelor depuse (etapă desfășurată la 23 ianuarie) și proba interviului (etapă ce urmează la 1 februarie).

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal