Un cuplu iranian care s-a filmat dansând în centrul Teheranului în sprijinul protestelor, condamnat la peste 10 ani de închisoare (VIDEO)

Un cuplu iranian care s-a filmat dansând în centrul Teheranului în sprijinul protestelor, condamnat la peste 10 ani de închisoare (VIDEO)

Un cuplu iranian care s-a filmat dansând în centrul Teheranului în sprijinul protestelor din țară, a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Potrivit sentinței, cei doi tineri au fost acuzați de „încurajarea corupției și prostituției publice”, scrie The Guardian.

Astiyazh Haghighi și logodnicul ei, Amir Mohammad Ahmadi, ambii în vârstă de 20 de ani, au fost arestați la începutul lunii noiembrie, după ce a devenit viral un videoclip care îi arată dansând romantic în fața Turnului Azadi.

Haghighi nu purta un văl, sfidând regulile stricte ale Iranului. De asemenea, femeile nu au voie să danseze în public, cu atât mai puțin cu un bărbat.

Publicitate

Un tribunal revoluționar din Teheran i-a condamnat pe fiecare dintre ei la câte 10 ani și șase luni de închisoare, precum și la interdicția de a folosi internetul și de a părăsi Iranul, a declarat Agenția de știri Human Rights Activists News Agency (HRANA), cu sediul în SUA.

Cuplul, care avea deja un public în Teheran ca bloggeri populari pe Instagram, a fost condamnat pentru „încurajarea corupției și a prostituției publice”, precum și pentru „adunare cu intenția de a perturba securitatea națională”, a precizat aceasta.

HRANA a citat surse apropiate familiilor lor, potrivit cărora aceștia au fost privați de avocați în timpul procedurilor judiciare, iar încercările de a le asigura eliberarea pe cauțiune au fost respinse. HRANA a precizat că Haghighi se află acum în închisoarea pentru femei Qarchak, situată în afara Teheranului, ale cărei condiții sunt condamnate în mod regulat de activiști.

De la moartea lui Mahsa Amini, în septembrie, autoritățile iraniene au luat măsuri severe împotriva tuturor formelor de disidență. Moartea lui Amini, care fusese arestată pentru că ar fi încălcat regulile privind folosirea vălului pe cap, a declanșat proteste care s-au transformat într-o mișcare împotriva regimului.

Cel puțin 14.000 de persoane au fost arestate, potrivit Organizației Națiunilor Unite, de la celebrități proeminente, jurnaliști și avocați până la oameni obișnuiți care au ieșit în stradă.

Videoclipul cuplului a fost salutat ca un simbol al libertăților cerute de mișcarea de protest, Ahmadi ridicându-și la un moment dat partenera în aer, în timp ce părul lung al acesteia curgea în spate.

Una dintre principalele atracții ale capitalei iraniene, futuristul Turn Azadi (al Libertății) este un loc de o sensibilitate uriașă. Acesta a fost inaugurat sub conducerea ultimului șah, Mohammad Reza Pahlavi, la începutul anilor 1970, când era cunoscut sub numele de Turnul Shahyad (În memoria șahului).

A fost redenumit după ce șahul a fost înlăturat în 1979, odată cu crearea republicii islamice. Arhitectul său, un membru al credinței Bahá\\\'í, care nu este recunoscută în Iranul de astăzi, trăiește acum în exil.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal