Președintele ales al Cehiei susține că Ucraina merită să adere la NATO. Petr Pavel: „Armata ucraineană va fi probabil cea mai experimentată”

Președintele ales al Cehiei susține că Ucraina merită să adere la NATO. Petr Pavel: „Armata ucraineană va fi probabil cea mai experimentată”

Președintele ales al Cehiei, Petr Pavel susține că Ucraina merită să adere la NATO „odată ce războiul se va încheia”. General în rezervă și fost membru al conducerii NATO, oficialul afirmă că armata ucraineană „va fi probabil cea mai experimentată” din Europa, transmite BBC.

În primul său interviu difuzat cu presa internațională de la alegerea sa, generalul Pavel a apărat cu tărie sprijinul militar occidental acordat Kievului, afirmând că nu ar trebui să existe „aproape nicio limită” în ceea ce privește ceea ce ar trebui să trimită țările occidentale în sprijinul Ucrainei.

Publicitate

Vorbind din palatul renascentist Hrzansky, situat la câteva sute de metri de Castelul Praga, el a declarat că pentru el trimiterea de avioane de luptă occidentale, cum ar fi F-16, „nu este un tabu”, dar că nu este sigur că acestea ar putea fi livrate într-un interval de timp care să se dovedească util Kievului.

Președintele american Joe Biden a exclus trimiterea de avioane F-16 în această săptămână, deși președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nimic nu este exclus.

„Sunt mândru că țara mea a fost una dintre primele care a oferit Ucrainei un ajutor militar semnificativ”, a declarat el pentru BBC.

Republica Cehă a fost prima țară occidentală care a trimis tancuri și vehicule de luptă pentru infanterie - T72 și BMP1 de concepție sovietică - la Kiev, parte a unei serii de livrări de arme grele care ar fi început încă din martie 2022.

Aproape un an mai târziu, după multă agonie și presiuni diplomatice, țări precum Marea Britanie, Statele Unite și Germania au început să răspundă la apelurile repetate ale Kievului de a trimite tancuri moderne, de fabricație occidentală, cum ar fi Leopard 2s, Challenger 2s și M1 Abrams.

„Probabil că foarte puțini oameni și-ar putea imagina că țările occidentale ar fi dispuse să furnizeze Ucrainei tancuri de luptă principale moderne sau sisteme de artilerie cu rază lungă de acțiune sau sisteme antiaeriene”, a continuat el.

Acum, a spus el, este o realitate.

„Dar, în același timp, vedem că încă nu este suficient” pentru a contracara resursele semnificative de oameni și material ale Rusiei, a adăugat el.

El a recunoscut dezamăgirea Kievului față de viteza livrărilor, în special a tancurilor occidentale, care au fost proiectate în mod explicit pentru a face găuri - la propriu și la figurat - în formațiunile blindate sovietice.

Ucraina a cerut 300 de astfel de tancuri și spune că Occidentul a promis până acum să trimită cel puțin 120. Dar generalul Pavel a declarat că speră că acest lucru se va accelera - mai ales dacă Rusia își lansează ofensiva de primăvară anticipată anterior.

Președintele ales a dat la o parte opinia - susținută de mult timp în unele capitale europene, în special la Berlin - că astfel de livrări ar putea fi văzute ca o „escaladare”.

Rusia a avertizat că o creștere a livrărilor de arme occidentale va duce la o implicare din ce în ce mai directă a țărilor NATO în conflict.

„Nu avem nicio alternativă”, a spus el. „Dacă lăsăm Ucraina fără asistență, cel mai probabil ar pierde acest război. Iar dacă ei pierd - pierdem cu toții”.

Președintele ales Pavel a mai spus că el și alți lideri europeni au datoria de a explica populațiilor lor sceptice - și în multe cazuri speriate - care este sensul ajutorului acordat Ucrainei.

„Orașele noastre nu sunt distruse de artileria și rachetele rusești. Dar viitorul nostru ar putea fi distrus dacă nu sprijinim Ucraina pentru a pune capăt cu succes acestui conflict.”

Și a respins, de asemenea, afirmațiile - printre care și cele ale celui care i-a stat împotrivă în acest weekend, fostul premier Andrej Babis - potrivit cărora ar fi închis ușa diplomației.

„Odată ce există chiar și cea mai mică șansă de discuții de pace, să o susținem. Dar nu există niciun semn în acest sens din partea Rusiei”, a declarat dl Pavel, care a fost adesea prezentat ca „adept al războiului” în timpul campaniei.

„Ceea ce trebuie spus este următorul lucru: sfârșitul războiului este în întregime în mâinile Rusiei. Ar fi nevoie doar de o singură decizie din partea președintelui Putin de a-și retrage forțele din Ucraina și războiul se va încheia.”

Și odată ce se va termina, a declarat el pentru BBC, ar putea vedea un loc clar pentru Ucraina în NATO.

„Armata ucraineană va fi probabil cea mai experimentată armată din Europa. Ucraina merită să facă parte dintr-o comunitate de țări democratice.„

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal