
Sancțiunile occidentale contra Moscovei au un efect limitat. Rusia, așteptată să înregistreze o creștere economică în 2023, arată o analiză NY Times
Sancțiunile occidentale contra Moscovei par să aibă un efect limitat, arată o analiză publicată de The New York Times. Mai mult, datele publicate de FMI, indică faptul că Rusia ar putea înregistra o creștere economică în 2023.
・
Aceste sancțiuni - care includ restricții asupra celor mai mari bănci rusești, precum și limite la vânzarea de tehnologie pe care armata rusă ar putea să o folosească - blochează accesul la o varietate de produse. Din Rusia se filtrează în mod regulat rapoarte despre consumatori frustrați de produse la prețuri ridicate sau de proastă calitate, de la lapte și aparate de uz casnic la programe de calculator și medicamente, a declarat Maria Snegovaya, cercetător senior pentru Rusia și Eurasia la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, în cadrul unui eveniment organizat luna aceasta la acest think tank.
Chiar și așa, comerțul rusesc pare să fi revenit în mare parte la nivelul în care se afla înainte de invazia din Ucraina din februarie anul trecut. Analiștii estimează că importurile Rusiei ar fi putut deja să revină la nivelurile de dinainte de război sau că o vor face în curând, în funcție de modelele lor.
În parte, acest lucru s-ar putea datora faptului că multe națiuni au găsit Rusia greu de părăsit. Cercetări recente au arătat că mai puțin de 9% dintre companiile cu sediul în Uniunea Europeană și în națiunile din G7 au renunțat la una dintre filialele lor rusești. Iar firmele de tracking maritim au observat o creștere a activității flotelor de transport maritim care ar putea ajuta Rusia să își exporte energia, ocolind aparent restricțiile occidentale privind aceste vânzări.
În timp ce țările occidentale nu au interzis expedierea de produse de consum, precum telefoane mobile și mașini de spălat, către Rusia, se așteptau alte sancțiuni drastice pentru a reduce economia acesteia. Printre acestea se numără plafonarea prețului pe care Rusia îl poate cere pentru petrolul său, precum și restricționarea accesului la semiconductori și la alte tehnologii esențiale.
Unele companii, printre care H&M, IBM, Volkswagen și Maersk, și-au întrerupt operațiunile în Rusia după invazie, invocând motive morale și logistice. Dar economia rusă s-a dovedit surprinzător de rezistentă, ridicând întrebări cu privire la eficacitatea sancțiunilor occidentale. Țările au avut dificultăți în a-și reduce dependența de Rusia pentru energie și alte produse de bază, iar banca centrală rusă a reușit să susțină valoarea rublei și să mențină piețele financiare stabile.
Luni, Fondul Monetar Internațional a declarat că se așteaptă acum ca economia rusă să crească cu 0,3% în acest an, o îmbunătățire puternică față de estimarea sa anterioară de contracție de 2,3%.
De asemenea, F.M.I. a mai spus că se așteaptă ca volumul exporturilor de țiței rusesc să rămână relativ puternic în condițiile actuale de plafonare a prețurilor, iar comerțul rusesc să continue să fie redirecționat către țările care nu au impus sancțiuni.
Cele mai multe nave de containere au încetat să mai transporte mărfuri precum telefoane, mașini de spălat și piese auto în portul Sankt Petersburg. În schimb, astfel de produse sunt transportate cu camioane sau trenuri din Belarus, China și Kazahstan. Fesco, operatorul rus de transport, a adăugat noi nave și noi porturi de escală pe o rută cu Turcia care transportă bunuri industriale rusești și aparate și electronice străine între Novorossiysk și Istanbul.
Serghei Aleksashenko, fost ministru adjunct de finanțe al Federației Ruse, a declarat în cadrul unui eveniment în această lună că 2023 va fi "un an dificil" pentru economia rusă, dar că nu va exista "nicio catastrofă, niciun colaps".
Unele părți ale economiei rusești se confruntă cu dificultăți, a spus el, arătând fabricile de automobile care s-au închis după ce nu au reușit să obțină piese din Germania, Franța, Japonia și Coreea de Sud. Dar cheltuielile militare și prețurile mai mari la energie au ajutat la susținerea acesteia anul trecut.
„Nu putem spune că economia rusă este în zdrențe, că este distrusă, că Putin nu are fonduri pentru a-și continua războiul", a spus dl Aleksashenko, referindu-se la președintele Vladimir V. Putin. „Nu, nu este adevărat".
Rusia a încetat să mai publice date comerciale după invazia sa în Ucraina. Dar analiștii și economiștii încă pot trage concluzii despre modelele sale comerciale prin însumarea comerțului pe care alte țări îl raportează cu Rusia.
Mai multe detalii aflați aici.