Ceban afirmă că unele blocuri din sectoarele Botanica și Telecentru ar fi rămas fără apă. Premier Energy: „Nu e afectat sistemul de apeduct”

Ceban afirmă că unele blocuri din sectoarele Botanica și Telecentru ar fi rămas fără apă. Premier Energy: „Nu e afectat sistemul de apeduct”

Primarul general al capitalei, Ion Ceban, afirmă că unele blocuri din sectoarele Botanica și Telecentru ar fi rămas deja fără apă, publicând în acest sens mai multe imagini video. Asta deși anterior, Premier Energy a transmis că deconectarea blocului administrativ al instituției de la curentul electric, nu ar afecta și sistemul de apeduct.

„Activitatea S.A. ,,Apă-Canal Chișinău" a fost perturbată, iar efectele negative sunt declanșate în lanț. 

La Botanica și Telecentru nu ajunge deja apă la unele blocuri, din cauza deconectării energiei electrice la blocul Central de la "Apă Canal", procesul de menținere a presiunii în regim automat a fost afectat. S-a luat decizia de către Comitetul tehnic de a deconecta pompele în aceste sectoare pentru a proteja rețeaua tehnico edilitară”, a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

Publicitate

Vezi și: Reacții la acuzațiile lui Ceban. Andrei Spînu: „În oglindă vei vedea vinovatul”. Guvernul: „Problemă creată de proasta gestiune a unei instituții municipale”

Potrivit edilului, seara, din cauza presiunii scăzute nu vor avea apă consumatorii de pe str. Grenoble, Cuza Voda și Traian. 

„Debitul apei deja la aceasta ora este mic la etajele de sus ale blocurilor de locuit. Generatorul a fost pornit, dar s-a defectat, iar în acest moment se caută soluții. Din cauza deconectării energiei electrice, "Apă Canal" nu poate încasa plățile pentru serviiciile prestate”, a adăugat primarul capitalei.

AGORA amintește că la 31 ianuarie consilierii municipali s-au întrunit în ședință extraordinară. Pe ordinea de zi era doar un singur subiect - cu privire la situația excepțională la Apă-Canal. Viceprimara Irina Gutniuc a menționat că încă nu a fost identificată o soluție pentru prevenirea deconectării energiei electrice. Gutnic a menționat că în cazul în care va fi deconectată energia electrică va fi conectat un generator.

AGORA precizează că într-o declarație din 27 ianuarie, ANRE susține că Apă-Canal Chișinău are posibilitatea să-și achite consumul de energie electrică. Reacția vine după ce Premier Energy a anunțat că mai multe instalații de alimentare cu energie electrică ale Apă-Canal Chișinău vor fi deconectate din cauza datoriei neachitate care este în creștere. 

Totodată,  ANRE a inițiat un control al activității licențiate a S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru perioada anilor 2020 – 2022.

Menționăm că în dimineața zilei de 26 ianuarie, Premier Energy anunța că datoria neachitată a întreprinderii S.A. Apă-Canal Chișinău este în creștere. Prin urmare, mai multe locuri de consum urmau să fie deconectate de la sursa de energie electrică inclusiv cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă.

Primarul Ion Ceban a venit cu o reacție în care susține că municipiul Chișinău ar putea rămâne fără apa. Mai mult, edilul punctează că din cauza lipse de energie electrică la Stația de Epurare va reapărea mirosul urât în capitală.

Potrivit, Premier Energy, datoria totală constituie 73,2 milioane de lei, din care 44,7 milioane de lei sunt în facturile cu termenul expirat.

Ulterior, Premier Energy a anunțat că deconectările de energie electrică anunțate la SA „Apă-Canal Chișinău” au fost amânate până la 1 februarie, menționând că locurile de consum deconectate pe parcursul zilei de 26 ianuarie vor fi reconectate în scurt timp.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal