Putin, așteptat să țină un discurs cu ocazia a 80 de ani de la bătălia de la Stalingrad, cu referințe la războiul din Ucraina (VIDEO)

Putin, așteptat să țină un discurs cu ocazia a 80 de ani de la bătălia de la Stalingrad, cu referințe la războiul din Ucraina (VIDEO)

Președintele rus, Vladimir Putin este așteptat să țină un discurs cu ocazia a 80 de ani de la bătălia de la Stalingrad, cu scopul de a ridica sprijinul față de „operațiunea militară specială” în rândul cetățenilor ruși, scrie Reuters.

În cursul serii, el urma să organizeze o întâlnire cu grupuri patriotice și de tineret locale la Volgograd, orașul din sudul Rusiei care până în 1961 a fost numit Stalingrad.

Publicitate

În 1942-43, a fost locul celei mai sângeroase bătălii din cel de-al Doilea Război Mondial, când Armata Roșie sovietică, cu prețul a peste 1 milion de victime, a rupt spatele forțelor de invazie germane.

Putin a depus flori la mormântul mareșalului sovietic care a supravegheat apărarea Stalingradului și a vizitat principalul complex memorial al orașului, unde a ținut un minut de reculegere în onoarea celor care au murit în timpul bătăliei.

Comemorarea a avut loc în contextul în care Moscova încearcă să își intensifice campania militară în Ucraina în fața unei rezistențe acerbe.

Mii de oameni s-au aliniat pe străzile din Volgograd pentru a asista la o paradă a victoriei, în timp ce avioanele zburau pe cer, iar tancuri și vehicule blindate moderne și din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au trecut pe lângă ele.

Unele dintre vehiculele moderne aveau pictată pe ele litera „V", un simbol folosit de forțele rusești din Ucraina.

Irina Zolotoreva, o rezidentă în vârstă de 61 de ani, care a declarat că rudele ei au luptat la Stalingrad, a văzut o paralelă cu Ucraina.

„Țara noastră luptă pentru dreptate, pentru libertate. Am obținut victoria în 1942 și acesta este un exemplu pentru generația de astăzi. Cred că vom câștiga din nou acum, orice s-ar întâmpla."

A aduce un omagiu celor care au obținut victoria de la Stalingrad, recunoscută pe scară largă ca fiind un punct de cotitură în război, este sacră în Rusia, unde autoritățile o consideră de mult timp un simbol durabil al patriotismului dezinteresat și al rezistenței eroice.

De când Putin a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina, în februarie anul trecut, oficialii ruși au făcut o paralelă cu cel de-al Doilea Război Mondial și cu lupta împotriva naziștilor.

Ucraina - care la rândul ei a suferit distrugeri în mâinile forțelor lui Hitler și care făcea atunci parte din Uniunea Sovietică - respinge aceste paralele și acuză Rusia de un război de cucerire imperială.

Punctul central pentru comemorarea victoriei din al Doilea Război Mondial este un complex memorial dedicat apărătorilor orașului, situat pe un deal cu vedere spre râul Volga, dominat de o statuie uriașă a unei femei care mânuiește o sabie uriașă, numită "Patria cheamă".

Bătălia din 1942-43 a fost devastatoare și a redus orașul care a purtat numele lui Iosif Stalin la ruine, făcând în același timp aproximativ 2 milioane de victime.

Un nou bust al lui Stalin a fost ridicat miercuri la Volgograd, alături de alte două busturi ale comandanților sovietici Gheorghi Jukov și Alexandru Vasilievski.

Orașul industrial Tsaritsyn a fost redenumit în onoarea lui Stalin în 1925, dar a devenit Volgograd în 1961, la opt ani după moartea sa, când moștenirea sa a căzut în dizgrație.

În ciuda faptului că Stalin a organizat o foamete care a ucis milioane de oameni și o represiune politică care a ucis sute de mii de oameni, politicienii ruși și manualele școlare au subliniat în ultimii ani rolul său de lider de succes în timpul războiului, care a transformat Uniunea Sovietică într-o superputere.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal