Inițiativa pentru formarea comisiei, care a fost introdusă în ordinea de zi pentru ședința de astăzi prevedea formarea unui grup de lucru care să elaboreze modificările de legi necesare pentru a aduce în concordanță legislația Moldovei cu statutul Găgăuziei. Inițiativa prevedea și o colaborare între Parlamentul Moldovei și Adunarea Populară a Găgăuziei.
Liberalul Mihai Ghimpu s-a arătat împotrivă, iar Valeriu Munteanu a cerut o pauză pentru consultări în interiorul alianței. După o pauză de 15 minute proiectul a fost retras din ordinea de zi.
„Parlamentul RM nu este egal cu Adunarea Populară pentru ca noi să colaborăm. Parlamentul colaborează cu parlamentele altor state. Noi avem lege cu privire la autonomia UTA Găgăuzia. Noi suntem deputații Moldoveii și trebuie să avem grijă de toți cetățenii”, a declarat Mihai Ghimpu.
„Tare aș fi vrut să pot să vorbesc primul. Vin în continuare cu o rugăminte la colegi : Hai să nu capitalizăm politic. Eu vă spun sincer că trebuie să îi mulțumim dl Candu pentru inițiativă. Noi trebuie să aducem legislația în conformitate cu legea statutului Găgăuziei. Acest lucru nu poate fi făcut doar prin declarații. Eu mi-aș dori ca acest obiectiv să fie realizat în baza unui consens din partea tuturor deputaților și vă rog din suflet să nu faceți politică pe seama găgăuzior”, a precizat și liderul PLDM, Vlad Filat.
Deputatul PD, Dumitru Diacov a declarat că el a fost una din persoanele care a votat pentru Legea cu privire la statutul Găgăuziei, și a precizat că a fost una din cerințele îndeplinite pentru a adera la Consiliul Europei.
„Noi trebuie să modificăm legislația, așa cum ei acolo în Găgăuzia ei trebuie să întreprindă eforturi ca normativele locale să corespundă legislației Republicii Moldova. Noi o să găsim un compromis și o să muncim. Proiectul trebuie de înbunătățit ca să corespundă rigorilor europene”, a declarat acesta.
„Avem deja o restanță de 20 de ani în Parlament ce ține de statutul Găgăuz-Yeri. Încercarea de a găsi un consens între toate formațiunile va fi grea mai ales atunci când unii vor unire cu România. Poziția noastră este ca acest proiect să fie votat și să începem să muncim”, a declarat socialistul Igor Dodon.
Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi iar într-un final deputații nu au mai ajuns să voteze pentru proiect.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.