
Expert-Grup prognozează un nou val de scumpiri și reducerea creditării în valută națională cu 44%
Deprecierea valutei naționale va cauza noi valuri de scumpiri, iar politica monetară restrictivă a Băncii Naționale va provoca o reducere a ponderii creditelor noi în valută națională, potrivit raportului Expert-Gup.
・
Fragilitatea sectorului bancar, precum și pasivitatea a instituțiilor publice fac posibilă producerea unui nou val al deprecierii, iar în aceste condiții leul s-ar putea iefteni și mai tare. Deprecierea leului constituie principala cauză care va determina creșterea prețurilor. Ieftinirea monedei naționale influențează creșterea prețurilor la bunurile importate și în consecință determină majorarea inflației.
Deprecierea va cauza două valuri de scumpiri. Primul val de scumpiri urmează cu o scurtă întârziere după depreciere și se referă la creșterea prețurilor pentru produsele de consum importate. Ulterior se produce al doilea val de scumpiri, determinat de creșterea prețurilor pentru energia importată.
În general deprecierea se transpune integral în creșterea prețurilor în decurs de 1-2 trimestre. Pentru anul 2015 inflația medie anuală ar putea constitui 9,6%. Creditarea în valută națională se reduce cu 44%În 2015 vor fi câțiva factori care vor determina evoluția nefastă a activității de creditare. În primul rând, creșterea incertitudinilor economice asociate cu: deprecierea semnificativă a leului, declinul economic din Ucraina și Rusia, criza din sectorul bancar, a cauzat reducerea predilecției pentru împrumuturi din partea agenților economici și a sporit vigilența instituțiilor financiare în acordarea creditelor.
Pe de altă parte, din decembrie 2014 BNM promovează o politică monetară restrictivă cu un caracter foarte dur. În perioada decembrie 2014- august 2015, banca centrală în câteva etape succesive a majorat rata de bază de la 3,5 la 17,5%, a crescut rata dobânzii la depozitele overnight de la 0,5 la 14,5% și a mărit rata dobânzii la creditele overnight de la 6,5 la 20,5%. La ședința din 30 iulie 2015 Consiliul BNM a decis majorarea ratei rezervelor până la 32%. În urma acestor evoluții volumul creditelor noi acordate în valută națională s-a diminuat cu 11,8% în primul trimestru al acestui an, față de perioada similară a anului precedent și cu 30% în trimestrul doi. Pentru anul 2015 se previzionează o reducere a volumului creditelor noi acordate în valută națională cu 44,4%.