Nivelul critic de apă în râul Nistru și codul galben de secetă emis de Serviciul Hidrometeorologic de Stat va afecta nu doar alimentarea cu apă a capitalei, ci se va răsfrânge și asupra culturilor agricole. Fenomenul va produce schimbări în lanț care vor duce la majorarea prețurilor de pe piața internă, spun experții.
Apă-Canal Chișinău avertizează că nivelul apei în Nistru a scăzut considerabil, până la 8,4 metri, față de 9,1 metri nivelul necesar. Încă 10 cm și agregatele care pompează apa spre capitală se vor defecta.
Expertul în ecologie, Ilie Trombițchi, spune că accesul limitat al orășenilor la apă potabilă este foarte probabil, iar seceta este cauzată de lipsa unor politici de mediu. „Ele sunt mai mult teoretice decât practice. Nimic nu se face în acest domeniu pentru a evita consecințele secetei. Trebuie să existe o serie de decizii politice care ar contribui la păstrarea râulețelor mici. Măsurile luate acum de guvernanți nu sunt suficiente. Acum nu mai are rost să se convoace nici o comisie extraordinară, pentru că fenomenul deja s-a produs. Problema ecologică este mult mai complexă și nu ține doar de secetă. Chestiunile agricole și cele de mediu trebuie rezolvate concomitent, fără a ignora schimbările climatice. Noi ne ocupăm de secetă numai în timpul secetei, de inundații doar în timpul inundațiilor... Atunci când fenomenul dintr-un an se termină, noi uităm de el și el ne surprinde într-un alt an”, a explicat pentru Agora Ilie Trombițchi.
Pe de altă parte, specialistul în Agricultură, Viorel Chiviriga, spune că seceta va avea efecte mult mai complexe. „Este o problemă care necesită să fie soluționată odată și odată. Seceta e un fenomen care apare în Moldova o dată la 2-3 ani, iar pierderile provocate sunt foarte mari. Se impun niște măsuri la nivel ecologic, dar și în ceea ce ține dotarea tehnică a agricultorilor care trebuie să fie ridicată la un nivel mult mai înalt”, spune Chiviriga.
Potrivit lui, cerealele vor suferi cel mai mult de pe urma secetei. „Porumbul, grâul, dar și floarea soarelui, sfecla de zahăr, tutunul și culturile pomicole vor fi afectate drastic. Asupra locuitorilor din orașe seceta se va răsfrânge foarte dur. Este un lanț: veniturile agricultorilor vor fi mai mici, ei vor mări prețurile de pe piața internă, orășenii vor fi nevoiți să cumpere totul mai scump. Seceta va avea un efect domino”, afirmă Chiviriga.
Codul galben de scetă hidrologică se va menține până pe data de 10 august.