Câteva ONG-uri au cerut astăzi în cadrul unei conferințe ca președintele să fie ales de către popor. Cererea a fost adresată Parlamentului care are o inițiativă de modificare a Actului Suprem pe masa de lucru, obținând între timp și „undă verde” din partea Curții Constituționale, însă doar pentru a micșora numărul de voturi necesare de la 61 la 51 de voturi.
„Noi cerem alegerea șefului statului direct, de către popor. Aceasta va permite ca democrația să funcționeze. În Moldova sunt persoane demne, cinsitite, care merită să ajungă în această funcție”, a declarat președintele de onoare al Partidului pentru Unirea Moldovei, Ana Tcaci.
Printre persoanele care ar merita, în viziunea organizatorilor conferinței de astăzi, să ajungă președinte, este și fostul ministru al Educației, Maia Sandu. Potrivit acestora, ea este „o persoană integră, necoruptă și care merită să fie președinte”.
De la 61 direct la 51
Proiectul de modificare a Constituției, pentru care au semnat 46 de deputați presupune trecerea directă de la trei cincimi de voturi la majoritatea simplă (51 de voturi).
„Considerăm că numărul minim de 51 de voturi pentru alegerea șefului statului este suficient pentru a debloca un eventual blocaj constituțional, iar Parlamentul va putea alege șeful statului. În cazul în care nici acest număr de voturi nu va putea fi întrunit atunci devine evident că legislativul va fi unul nefuncțional deoarece cu același număr de voturi este ales Președintele Parlamentului și este acordat votul de încredere Guvernului”, se menționează în argumentarea expusă în proiectul de lege.
Prevederea din proiect diferă de ce au enunțat anterior liderii AIE. Potrivit declarațiilor anterioare, președintele urma să fie ales în trei etape.
Astfel în prima încercare, numărul cu care un președinte putea fi ales era de 61, a doua etapă - 57 și în a treia încercare - 51 de voturi.
Vezi și aceste știri

Ultima oră! CSP acordă calificativul „nesatisfăcător” activității lui Stoianoglo și propune demiterea procurorului general suspendat

Primăria Chișinău alocă circa 30 de milioane de lei pentru odihna copiilor din capitală în taberele de vară
