Intenții după paravan: Cum susține statul tinerele mame în alăptarea și îngrijirea copiilor

Intenții după paravan: Cum susține statul tinerele mame în alăptarea și îngrijirea copiilor
Foto: mamaplus.md

În perioada 1-7 august, în peste 175 de ţări, inclusiv în Republica Moldova, este marcată Săptămâna Mondială a Alăptării. Evenimentul vine să încurajeze alăptarea pentru a îmbunătăți starea de sănătate a copiilor din întreaga lume. În această perioadă, de către Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, în colaborare cu Asociaţia de Medicină Perinatală şi Asociaţia Naţională de Susţinere a Alăptării se organizează diverse evenimente, prin intermediul cărora statul dorește să-și manifeste atitudinea grijulie față de viitorul copiilor și față de mamele care alăptează.

Aceste intenții ale statului, exprimate prin elaborarea diferitor strategii, proiecte etc., cum ar fi și stabilirea obiectivului naţional, conform prevederilor Programului naţional în domeniul alimentaţiei şi nutriţiei pentru anii 2014-2020: „Creşterea, către anul 2020, a proporţiei alăptării exclusive în primele şase luni până la 70% şi duratei medii a alăptării până la cel puţin patru luni” sunt doar un paravan după care statul încearcă să se ascundă, mărind taxele și impunând un șir de noi condiții pentru a avea posibilitatea de a obține vreun ajutor din partea statului „binevoitorˮ.

Or, legislația Republicii Moldova este departe de adevăr în ceea ce privește susținerea tinerelor mame, care să-și permită luxul de a sta acasă pentru a alăpta copiii și a le acorda atenția de care au nevoie.

Da, anume luxul de a îngriji de copii lor, deoarece în contextul prevederilor legale actuale în domeniul achitării indemnizațiilor pentru concediul de maternitate, pentru concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani etc., femeile, angajate în câmpul muncii, urmează să-și facă rezerve financiare sau să se bazeze pe ajutorul celor apropiați în perioada de timp petrecută acasă în scopul creșterii copilului până la vârsta de 3 ani și nicidecum nu se pot încrede în ajutorul oferit de către stat.

În acest sens, evidențiem că în vederea eliminării unei modalități pentru soție, viitoarea mamă neangajată de a obține un ajutor financiar de la serviciul soțului, au mai avut loc anumite modificări și completări a diferitor acte legislative în domeniu, prin care au fost impuse anumite condiții obligatorii pentru aceasta.

Astfel, pentru soții este stabilit dreptul de a primi indemnizația pentru concediul de maternitate de la serviciul soțului doar dacă acestea nu au fost angajate în ultimele 9 luni consecutive premergătoare lunii acordării concediului de maternitate.

Prin urmare, în cazul când indemnizația pentru concediul de maternitate se stabilește în luna a 7-a de sarcină, concluzionăm că soția înainte de a concepe copilul urmează să se elibereze de la serviciu pentru a întruni cele 9 luni de neactivare, solicitate de legiuitor, pentru a avea posibilitatea de a dispune de indemnizația pentru concediul de maternitate de la serviciul soțului, neștiind cât timp va dura procedura de concepere, tratament, după caz și alte situații neprevăzute.

Așadar, prin modificările operate în cadrul art. 16 al Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale nr. 289 din 22.07.2004, a fost inclus un nou alineat, care stabilește că: ,,(5) În sensul prezentului articol, se consideră că soţia se află la întreţinerea soţului asigurat dacă pe parcursul a 9 luni consecutive premergătoare lunii acordării concediului de maternitate nu a fost încadrată în niciuna dintre situaţiile prevăzute la art.4 al Legii privind sistemul public de asigurări sociale sau dacă şi-a pierdut statutul de asigurat în această perioadă din motive ce nu i se pot imputa (art.86, alin.(1), lit.b), c), d), f), x) şi y) din Codul muncii), fapt confirmat prin carnetul de muncă şi prin declaraţia scrisă pe propria răspundere că nu este persoană asigurată. [Art.16 modificat prin Legea nr.332 din 23.12.2013, în vigoare 01.04.2014].

O altă acțiune a statului, în sensul diminuării posibilităților deja a angajatului de a se bucura de anumite indemnizații sociale, a fost mărirea stagiului de cotizare obligatoriu de la 3 luni până la 9 luni pentru a obține dreptul la prestații de asigurări sociale, prin Legea nr.332 din 23.12.2013, în vigoare 01.04.2014, care a modificat conținutul art. 6 al Legii din 22.07.2004.

Astfel, alin. (2) al art. 6 al Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale se stabilește clar: ,,Asiguraţii care au un stagiu total de cotizare de pînă la 3 ani beneficiază de dreptul la prestaţii de asigurări sociale dacă confirmă un stagiu de cotizare de cel puţin 9 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei producerii riscului asigurat sau datei naşterii copilului în cazul riscului asigurat creşterea copilului.ˮ

Iată și rezultatele ,,eforturilorˮ depuse de către stat (prin intermediul Ministerului Sănătății, Ministerul Protecției Sociale) în vederea susținerii tinerilor mame, în special, în sensul realizării obiectivelor numeroaselor proiecte și strategii de creștere a nivelului condițiilor de trai, în mod deosebit pentru copii, care sunt un motiv de mândrie pentru funcționarii respectivi, care activează în cadrul ministerelor vizate.

Într-un final, ar fi rezonabilă o propunere pentru reprezentanții statului nostru: ,,Dacă doriți să demonstrați faptul că susțineți mamele în această Săptămână Mondială a Alăptării, întreprindeți acțiuni reale de facilitare și încurajare a acestor mame, precum și a tuturor cetățenilor - Anulați toate modificările legislative, prin care adunați bani la bugetul statului și permiteți-le cetățenilor să supraviețuiască, cel puțin…!ˮ

Tatiana Enachi, Avocat

Membru al Grupului de Consultanță și Avocatură LEXCONSULT

www.lexconsult.md

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Au identificat o mașină dată în căutare și ar fi cerut mită de 400 de euro. Trei polițiști INSP, documentați pentru corupție

Au identificat o mașină dată în căutare și ar fi cerut mită de 400 de euro. Trei polițiști INSP, documentați pentru corupție

Avocatul lui Stoianoglo cere la CSP suspendarea examinării raportului de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat

Avocatul lui Stoianoglo cere la CSP suspendarea examinării raportului de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat

Pas istoric pentru Finlanda și Suedia: Țările au transmis cererile de aderare la NATO

Pas istoric pentru Finlanda și Suedia: Țările au transmis cererile de aderare la NATO

Advertoriale
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual

Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual

În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino

În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino

Ce face copilul tău vara? Oferă-i activități utile și distractive cu Oratorica!

Ce face copilul tău vara? Oferă-i activități utile și distractive cu Oratorica!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Zdob și Zdub și Frații Advahov au revenit acasă. Primele declarații făcute pe peronul Gării Feroviare
 • 2
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • 3
  Zelenski și soția sa, Olena, prima apariție publică de la începutul războiului, la funeraliile fostului preşedinte al Ucrainei
 • 4
  SINTEZĂ | Ce se coace la Moscova în timp ce alte țări vor să adere la NATO, cum războiul a închis jumătate din afacerile ucrainești și când ne paște o criză de grâne
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.