Fermierii europeni vor primi ajutoare de pe urma embargoului rus până în iunie 2016

Fermierii europeni vor primi ajutoare de pe urma embargoului rus până în iunie 2016

Comisia Europeană a aprobat extinderea, până în iunie 2016, a ajutoarelor destinate agricultorilor europeni pentru atenuarea consecințelor embargoului impus de Rusia în cazul importurilor de produse agroalimentare din Uniunea Europeană, informează Agerpres citat de Agora.

„Măsurile semnificative luate până în prezent de Uniunea Europeană au demonstrat solidaritatea UE cu agricultorii, după veto-ul rus. Aceste măsuri au jucat un rol important pentru atenuarea consecințelor deciziei Moscovei și, de aceea, au fost prelungite”, a subliniat comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan.

„Este necesar să se continue cu măsurile de securitate pentru a oferi garanții producătorilor de legume, fructe și produse lactate, care se confruntă cu o situație dificilă din cauza embargoului”, a adăugat oficialul european.

Pentru sectorul de lactate, măsurile vor consta în achiziții publice și ajutor pentru depozitare privată, atât a untului, cât și a laptelui praf degresat. În ceea ce privește legumele și fructele, CE a propus extinderea, până la 30 iunie 2016, a măsurilor ce au expirat în 30 iunie 2015 și care vizau cea mai mare parte a grupurilor de produse din această categorie (inclusiv piersicile și nectarinele).

Aceste măsuri constau în preluarea acestor produse pentru libera distribuție de către organizațiile de caritate sau pentru alte scopuri, precum hrana animalelor, compost sau distilare.

Reprezentanții de la Bruxelles au precizat că, în cazuri de intervenții, autoritățile publice cumpără cantitățile oferite de operatorii privați la un preț fix și până la 109.000 tone de lapte praf degresat și 50.000 tone de unt. O dată atinse aceste volume, intervenția va putea continua, dar în sistem de licitații.

Dacă se optează pentru depozitarea privată, proprietarul bunurilor își ia angajamentul de a le retrage de pe piață pentru o anumită perioadă de timp și de a le păstra și primește ajutoare pentru o parte din cheltuielile de înmagazinare.

Până în prezent, de la începutul programului, în septembrie 2014, au fost oferite 108.652 tone de unt și 40.045 tone de lapte praf degresat pentru înmagazinare privată.

În ceea ce privește legumele și fructele, măsurile implementate până la 30 iunie au permis retragerea de pe piață a 770.000 tone, cu un ajutor de 155 milioane euro.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal