Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, a prezentat evoluția creditelor și a depozitelor în primul semestru al anului 2015. Datele statistice au arătat că rata dobânzii creditelor nu crește aproape deloc, iar numărul de depozite atrase în lei a scăzut.
„Este necesară eliminarea creditelor acordate de Banca de Economii, BS și UK. Volumul creditelor noi acordate în lei moldovenești în trimestrul II al anului 2015 a scăzut cu 16,6% față de perioada similară a anului trecut. Rata medie a dobânzii la creditele noi acordate a înregistrat nivelul de 13,8%, față de 11,37% în semestrul doi. Deci, persoanele care vin cu critici sau comentarii negative în adresa politicii restrictive a BNM trebuie să citească statisticile și să vadă că creditele noi se acordă mai puțin, dar rata dobânzii lor nu crește și nu a crescut rapid”, a spus Dorin Drăguțanu.
Și depozitele în lei atrase în 2015 s-au micșorat cu aproape 4%. „Acest lucru a fost influențat și de deprecierea monedei naționale. Rata dobânzii la depozitele în lei, atrase de la persoanele fizice și juridice, s-a majorat până la 11,5 la sută. În luna iunie, băncile au atras depozite de la persoane fizice la o rată medie de 13,7% față de 7,6% în iunie anul trecut. Majorarea cu 6,7% p.p a fost stimulată de decizia BNM de a înăspri politica monetară și are ca efect stimularea economisirii în moneda națională și diminuarea presiunilor de pe piața valutară”, a mai comentat Drăguțanu.
Amintim că ritmul anual al inflației s-a majorat de la 7.1% în martie 2015 la 8.3% în iunie 2015. Astfel, inflația a depășit coridorul de 5%, iar prognozele pentru anul viitor sunt și mai sumbre: rata inflației ar putea ajunge la 11,6%.
Vezi și aceste știri

Un parlamentar rus face aluzie la un posibil schimb al prizonierilor din Azovstal cu Medvedciuc

În Moldova se produce de opt ori mai mult ulei și grăsimi decât acum un an
