Compania americană Uber, care le oferă proprietarilor de maşini posibilitatea de a oferi servicii de transport prin intermediul unei aplicaţii care îi pune în legătură cu clienţii şi asigură şi platforma de taxare şi gestionare a comenzilor, este cel mai valoros start-up din lume, cu o evaluare de 50 de miliarde de dolari, într-un top realizat de Wall Street Journal, care este dominat de companii din Statele Unite, scrie zf.ro.
Al doilea cel mai valoros start-up este compania chineză Xiaomi, înfiinţată în urmă cu doar cinci ani, dar care a ajuns în topul celor mai mari producători de telefoane mobile din lume.
În top 10 cele mai valoaroase start-up-uri din lume nu intră nicio companie din Europa, ci şapte firme americane, două asiatice şi una din India. Într-un top mai extins al WSJ, care include 108 companii din lume, majoritatea sunt din Statele Unite şi numai nouă din Europa.
Uber, cel mai valoros start-up din lume, are operaţiuni şi în România din luna februarie a acestui an, doar în Bucureşti. România este una dintre cele mai „prietenoase“ ţări din regiune cu Uber, autorităţile din mai multe ţări vecine lansând controale sau amendând compania. Spre exemplu, luna trecută Uber a fost amendată cu 200.000 de leva (100.000 de euro) de Comisia pentru protecţia competiţiei din Bulgaria, conform portalului Novinite.com.
Motivul aplicării sancţiunii a fost „încălcarea regulilor privind competiţia, refuzul de a plăti taxele de licenţă obligatorii pentru companiile care oferă servicii de transport al pasagerilor şi refuzul de a coopera cu autorităţile prin furnizarea informaţiilor solicitate“, conform sursei citate.
La finele lunii iunie şi Ungaria a decis ca începând cu anul 2018 doar şoferii cu licenţă de taximetrist vor putea oferi servicii de transport, inclusiv în cazul curselor comandate prin intermediul telefonului mobil. Odată ce legea va intra în vigoare, şoferii Uber vor fi obligaţi să deţină licenţă de taximetrist.
Uber este cercetată în prezent de Curtea Supremă de Justiţie din Luxemburg după ce compania a fost dată în judecată de o firmă de taxi din Spania.
Judecătorul care se ocupă de cazul Uber în Spania a solicitat Curţii Supreme să decidă dacă legislaţia privind transportul de persoane din UE se aplică şi serviciilor online precum cel furnizat de Uber.
Vezi și aceste știri

O nouă alertă la Comrat. Un necunoscut a avertizat că Liceul „Gavriil Gaidarji” ar fi minat (FOTO)

Protest în fața Guvernului: Profesori și cercetători științifici, nemulțumiți de reforma universitară
