„BNM este obligată să anuță astăzi concursul internațional. Așa am convenit în planul de acțiuni și caietul de sarcini”, a declarat Valeriu Streleț. 

Potrivit acestuia, ar urma să fie selectat un consorțiu care să asigure atât investigarea dar și recuperarea banilor dispăruți din sistemul bancar. 

Prima fază

Amintim că în urma concursului organizat în luna ianuarie 2015, Banca Națională a Moldovei a selectat compania Kroll Associates UK Limited (Kroll), înregistrată în Marea Britanie, pentru a efectua investigațiile preliminare cu privire la presupusele nereguli financiare de la Banca de Economii S.A., BC Banca Socială S.A. și BC Unibank SA.

După ce compania Kroll a finalizat expertiza, Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, a declarat  că documentul este unul confidențial și nu poate fi făcut public. Totuși raportul a fost făcut public de președintele Parlamentului, Andrian Candu. 

Documentul este în original în limba engleză și are 86 de pagini. Acesta a fost distribuit, sub parafa confidențial, la 33 de persoane.  

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!