Republica Moldova trebuie să se îndepărteze de la marginea prăpastiei prin acțiuni concrete și rapide a noului guvern. Furtul miliardului din cele trei bănci moldovenești a devenit un simbol al eșecului statului în a-și proteja interesele propriilor cetățeni. În aceste condiții, autoritățile de la Chișinău trebuie să întreprindă măsuri urgente pentru a stabiliza sistemul bancar, să înlăture din instituțiile statului oficialii corupți, iar judecătorii acuzați de abuz de putere trebuie să fie investigați. Despre asta scrie Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, într-un articol pentru New York Times citat de Agora.
Situația Republicii Moldova departe de a fi optimistă
„Imaginea actuală a Republicii Moldova este departe de a fi optimistă. În ultimii șase ani s-a făcut puțin pentru a face economia și instituțiile țării să devină mai deschise. Corupția rămâne endemică și statul încă se află în mâinile oligarhilor, în timp ce veniturile extrem de mici au făcut ca sute de mii de moldoveni să plece peste hotare în căutarea unei vieți mai bune.
Mulți în continuare caută răspunsul la Bruxelles, în timp ce alții consideră că prosperitatea ar veni din Uniunea Eurasiatică condusă de Rusia. Ceea ce unește ambele tabere este sentimentul lor că elitele țării sunt corupte. Un moldovean simplu crede că viață lui nu se va schimba oricare partid n-ar veni la guvernare”, scrie Jagland.
Despre dispariția miliardului
„La sfârșitul anului trecut un miliard de dolari a dispărut din trei bănci ale țării. Scandalul a devenit un simbol al eșecului statului în a-și proteja interesele propriilor cetățeni. Puțini cred că persoanele responsabile vor fi trași la răspundere sau că banii vor fi returnați.
Finanțarea din afara țării a fost suspendată, în așteptarea acțiunilor concrete de contracarare a corupției și curățarea sectorului financiar. În cazul în care autoritățile nu reușesc să facă rapid ceea ce se cere pentru a restabili sprijinul extern - țara se va confrunta cu grave turbulențe economice. Programele sociale destinate săracilor și persoanelor vulnerabile vor fi reduse înaintea de începerea iernii”, este de părere Secretarul general al Consiliului Europei.
Ce trebuie să facă noul guvern
Guvernul nou format al Republicii Moldova trebuie să acționeze rapid. Trei partide pro-europene ale țării au creat recent o coaliție, iar Parlamentul l-a votat pe Valeriu Streleț la funcția de prim-ministru, care sprijină apropierea țării de UE.
Lecția oferită de situația din Ucraina a fost că, în Europa actuală, rezistența și stabilitatea unui stat depinde de angajamentul său de a promova democrația și statul de drept. Anexarea ilegală de către Rusia a Crimeii a fost o acțiune profund destabilizatoare, dar nu trebuie să uităm că criza din Ucraina a început de la dezamăgirea profundă a oamenilor de instituțiile politice din țară, este de părere Thorbjorn Jagland.
Potrivit acestuia, „Republica Moldova trebuie să opteze pentru securitatea sa democratică. Pe lângă măsurile urgente necesare pentru a stabiliza sistemul bancar, guvernul trebuie imediat să înceapă înlăturarea din instituțiile publice a oficialilor corupți. Ca un început, zeci de judecători, inclusiv cei de rang înalt, care au fost acuzați de abuz flagrant de putere ar trebui să fie puși sub investigație. Autoritățile de aplicare a legii trebuie să facă orice pentru a aresta persoanele responsabile de fraude bancare masive.
Pentru a le da oamenilor încrederea că se va face dreptate în aceste cazuri, intervențiile politice în sistemul judiciar trebuie eliminate. Legislația trebuie să garanteze imparțialitatea procurorilor. Iar pentru a demonstra că nimeni nu este mai presus de lege, iar imunitatea de la urmărirea penală de care beneficiază parlamentarii trebuie redusă.
Mai mult, Moldova va trebui să implementeze efectuarea controlul puterii fapt ce există în orice democrație. Agențiile anticorupție cheie - Centrul Anticorupție, Comisia Națională de Integritate și Procuratura Generală - trebuie să devină independente, cu împuterniciri clare și forță coercitivă reală. Restricții impunătoare a finanțării partidelor vor fi necesare pentru a reduce fluxul banilor în politică. Va fi nevoie de noi reguli pentru a distruge monopolurile în mass-media și pentru a oferi jurnaliștilor o protecție mai bună”.
Vezi și aceste știri

Gazul din Moldova, la fel de scump ca în Suedia. Cât costă un metru cub la vecini și în alte țări de pe continentul european

Scholz şi Macron, într-o discuție la telefon cu Putin: I-au cerut „negocieri directe serioase” cu Zelenski
