FOTO. Moldova în pas cu Europa: Transformarea Poliției de Frontieră din organizaţie militară în agenție civilă modernă

FOTO. Moldova în pas cu Europa: Transformarea Poliției de Frontieră din organizaţie militară în agenție civilă modernă
Foto: EUBAM

Republica Moldova a făcut un mare efort pentru a se alinia regulilor și normelor din Uniunea Europeană. Pe fundalul situaţiei geopolitice regionale şi internaţionale, asigurarea securităţii frontierei de stat rămâne a fi o prioritate majoră a statului. În context, Poliţia de Frontieră a MAI a fost implicată într-un proces continuu de dezvoltare şi modernizare, în scopul aplicării eficiente a managementului integrat al frontierei de stat în conformitate cu bunele practici internaţionale. Pe parcursul ultimilor ani, instituția a luat parte, în mod individual sau în grup, la mai multe proiecte de asistență financiară din partea UE.

Unul din aceste proiecte este și Sistemul informațional software la frontieră de recunoaştere facială (FRS). Acesta urmează a fi implementat prin intermediul suportului bugetar oferit de UE pentru anii 2014-2016. Cu ajutorul noului sistem va fi mai ușor de indetificat persoanele cu acte de identitate falsificate. De acest sistem urmează să beneficieze nu doar Ministerul Afacerilor Interne, Poliţia de Frontieră, Serviciul Vamal, dar şi alte agenţii, şi instituţii de stat naţionale. 

Dotarea subdiviziunilor de frontieră cu tehnică modernă (mașini, echipament de monitorizare) a constituit de asemenea o direcție de dezvoltare și adaptare a activității instituției la standarde europene. Astfel, prin implementarea proiectului „Patrularea comună la frontiera terestră și fluvială între RM și Ucraina”, finanţat de UE, Poliția de Frontieră urmează să beneficieze în premieră de nouă autospeciale cu sisteme de termoviziune integrate. Astfel de autospeciale sunt pe larg folosite de țările Europene, atât în domeniul securității frontaliere, cât și în domeniul de securitate și apărare, caracterizate printr-o mobilitate sporită.

În contextul suportului bugetar oferit de UE privind liberalizarea regimului de vize PF a beneficiat de echipament de control de nivelul al doilea al documentelor şi controlul mijloacelor de transport în scopul depistării persoanelor ascunse. Aici pot fi menționate dispozitive de verificare/citire a documentelor, endoscoape, oglinzi de inspecție, detectoare a bătăilor inimii, bustere. 

Infograficul de mai jos cuprinde câteva din proiectele finanțate de UE de care a beneficiat Poliția de Frontieră, în mod individual sau alături de alte instituții.  

În finalizarea Planului de Acțiuni privind Liberalizarea Regimului de Vize (PALRV) cu UE polițiștii  moldoveni de Frontieră au fost asistanți și de Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM). Cooperarea dintre cele două instituții a avut ca obiectiv transformarea Poliției de Frontieră dintr-o organizaţie militară într-o agenție civilă modernă, cu o abordare orientată spre client. Asistența oferită de EUBAM a fost axată pe modernizarea și reformarea PF prin armonizarea controlului de frontieră standardelor și procedurilor vamale din statele-membre ale UE.

EUBAM a contribuit la elaborarea Strategiei Naționale a Republicii Moldova privind Managementul Integrat al Frontierelor și Planul de Acțiuni aferent pentru anii 2015-2017 și a lucrat împreună cu PF asupra componentelor-cheie ale MIF, cum ar fi patrularea în comun, echipele mobile, punctele comune de trecere a frontierei, precum și demarcarea frontierei.

EUBAM a susținut în permanenţă conceptul punctului de trecere al frontierei de stat, operat în comun de autoritățile de frontieră moldo-ucrainene. Astfel, în 2011 a fost implementat un proiect-pilot la PTF „Briceni-Rosoşani” la frontiera moldo-ucraineană. Cel de-al doilea punct de trecere a frontierei, operat în comun de autoritățile de frontieră moldo-ucrainene la Palanca, Moldova, este planificat să-și înceapă activitatea în 2018.

Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina a facilitat și activitatea Comisiei Mixte Moldo-Ucrainene de Demarcare a Frontierei. Comisia este formată din reprezentanți ai Poliției de Frontieră ai Republicii Moldova, Serviciului de Stat Grăniceri ai Ucrainei și experți tehnici din ambele țări. Procesul de demarcare în teren a frontierei de stat moldo-ucrainene este în mare măsură realizat, finisarea lucrărilor fiind preconizată în anul 2015. 

Acest articol face parte din Campania „Moldova în pas cu Europa” care vine să reflecte schimbările ce au loc în țara noastră în pas cu standardele, stilul și modul de viață din Uniunea Europeană.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Interviu cu mama soldatului rus judecat pentru crime de război: Cine poate ucide un om? Vadim nu ar putea (VIDEO)

Interviu cu mama soldatului rus judecat pentru crime de război: Cine poate ucide un om? Vadim nu ar putea (VIDEO)

SUA își propune să înarmeze Ucraina cu rachete antinavă avansate pentru a lupta împotriva blocadei ruse

SUA își propune să înarmeze Ucraina cu rachete antinavă avansate pentru a lupta împotriva blocadei ruse

Ar fi atacat polițiștii cu un cuțit. Pentru a-l opri, oamenii legii l-au împușcat în abdomen

Ar fi atacat polițiștii cu un cuțit. Pentru a-l opri, oamenii legii l-au împușcat în abdomen

Advertoriale
Maib alături de Comitetul Național Olimpic și Sportiv te invită la Ziua Sportului și a Mișcării Olimpice

Maib alături de Comitetul Național Olimpic și Sportiv te invită la Ziua Sportului și a Mișcării Olimpice

Fă cunoștință cu mentorii din cadrul Click School! (INTERVIU)

Fă cunoștință cu mentorii din cadrul Click School! (INTERVIU)

Bine ați venit la Vinia Traian!

Bine ați venit la Vinia Traian!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Reacția socialistului Vlad Batrîncea, după ce PG a început urmărirea în dosarul „Kuliokul”: Se pornește o campanie în stilul lui Plahotniuc
 • 2
  Un copil de opt ani a rămas paralizat, după ce dentistul i-a injectat anestezia. La 11 ani distanță, mama caută dreptate la CtEDO
 • 3
  Rusia anunță în ce condiții va fi gata să reia negocierile cu Ucraina
 • 4
  Ultima oră! Procurorul general interimar a cerut ridicarea imunității deputaților Ilan Șor și Marina Tauber
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.