Liberalii și-au trimis în guvern cei mai activi deputați din Parlament. Este vorba de Valeriu Munteanu, Gheorghe Brega și Corina Fusu care împreună au aproape 350 de proiecte. Alături de cei doi, pleacă și Anatol Șalaru și Chirinciuc. De la democrați pleacă Nicolae Molozea, care nu are nici o inițiativă legislativă și Vladimir Plahotniuc, care deja nu se mai află pe site-ul Parlamentului. De la liberal-democrați au plecat actualul premier, Valeriu Streleț și Anatol Dimitriu, noul președinte al raionului Ialoveni.
Printre cei care au plecat sunt deputați foarte activi, care au înaintat proiecte legislative și au fost văzuți în cadrul ședințelor plenare, dar și persoane care în perioada în care s-au aflat în Parlament, au beneficiat de imunitate, însă nu s-au făcut prea mult auziți în plenul Parlamentului.
Cei mai activi
Liberalii au trimis în guvern 5 deputați. Aceștia sunt printre cei mai activi deputați din Parlament, activând încă din anul 2009. Este vorba de Valeriu Munteanu care a ajuns deputat pe 3 noiembrie 2009, având până la finalul acestei sesiuni 152 de proiecte legislative. Tot din 2009 este deputat și colega sa, Corina Fusu, plecată în funcția de Ministru a Educației. Aceasta a avut până la finalul acestei sesiuni peste 120 de inițiative legislative.
Noul vicepremier pentru responsabil pe problemele sociale, Gheorghe Brega este de asemenea deputat din anul 2009 și a avut aproape 100 de proiecte legislative.
Noul ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc devenit deputat în 2014 a avut 18 inițiative legislative, în timp ce Anatol Șalaru, care a fost deputat în 2010 și 2011 pentru perioadă scurtă, fiind atunci numit în funcția de Ministru a Transporturilor, are 12 inițiative legislative. Acestea au fost propuse în perioada de după 30 noiembrie 2014, timp în care acesta a fost deputat.
Actualul Premier, Valeriu Streleț care a ocupat funcții de conducere în fracțiunea PLDM, deținând și președinția grupului Parlamentar după plecarea lui Mihai Godea de la liberal-democrați a avut până acum 89 de proiecte de acte legislative. Colegul său, Anatolie Dimitriu este deputat din 2011 și-a pus semnătura pe 42 de proiecte.
Și deputatul Ion Ceban, care în anul 2011 a devenit deputat din partea comuniștilor, iar ulterior a părăsit formațiunea alăturându-se grupului format de Dodon și Greceanîi a lăsat mandatul. Fiind ales la 30 noiembrie pe listele PSRM, deputatul are în întreaga sa activitate legislativă 59 de proiecte, o mare parte din ele însă sunt respinse sau retrase, din cauza că s-a aflat în opoziție atât la PCRM, cât și grupul și fracțiunea PSRM din Parlament.
Inactivii
Deputul PD, Nicolae Molozea a ajuns în Parlament după ce o parte din colegii săi de partid au devenit membri a guvernului Gaburici. În scurta perioadă în care acesta a activat în calitate de deputat, acesta nu a avut nici o inițiativă legislativă, și nu a fost văzut cu luări de cuvânt în cadrul Parlamentului.
Conform informaţiilor postate anterior pe site-ul Parlamentului și postate de Ziarul de Gardă, în perioada cât s-a aflat în calitate de deputat, Vladimir Plahotniuc şi-a pus semnătura pe doar şapte proiecte de lege, toate în perioada 2012-2013. În prezent informațiile despre acesta lipsesc de pe site-ul Parlamentului, în schimb la ceilalți 9 deputați care și-au depus mandatul, încă există.
Amintim că Parlamentul va avea 10 deputați noi începând cu sezonul de toamnă. Este vorba de 5 deputați liberali, doi liberali-democrați, doi democrați și un socialist. Schimbările vin după ce unii aleși ai poporului au ajuns fie în guvern, fie în Consiliul Muncipal, fie președinți de raion.
În locul celor care pleacă, ar urma să vină liberalii Roman Boțan, care a devenit în urma alegerilor din 14 iunie a ajuns vicepreședinte al raionului Orhei, primarul satului Sărata Galbenă, reales din primul tur la 14 iunie, Petru Cosoi, Alina Zotea și Artur Gutium. Alături de ei mai vin liberal-democrații Nae-Simion Pleșca și Octavian Grama, democrații Elena Bacalu și Corneliu Dudnic și socialistul Adrian Lebedinschi.
Vezi și aceste știri

În atenția partidelor politice. CEC a stabilit termenul limită de prezentare a rapoartelor financiare pentru prima jumătate a acestui an

Rata de promovare a bacalaureatului a scăzut anul acesta în comparație cu 2021. Cifrele prezentate de Ministerul Educației
