Carne infectată permisă spre a fi importată în Moldova? Ce regulament a aprobat Guvernul Streleț?

Carne infectată permisă spre a fi importată în Moldova? Ce regulament a aprobat Guvernul Streleț?

UPDATE, prima reacție a premierului Streleț: Am primit asigurări că totul e bine. Mă voi documenta suplimentar!Guvernul Streleț a aprobat pe 5 august 2015 o Hotărâre care vizează norma de sănătate animală și publică, precum și modelele de certificate pentru importul mai multor produse din carne, informează AGORA. Documentul conține mai multe prevederi referitor la standardul de import, certificate, dar și un punct cel puțin interesant. Documentul a fost propus spre aprobare de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula, elaborat de Agenția Națională privind Siguranța Alimentelor (ANSA), condusă în prezent de Grigore Porcescu. Documentul prevede un punct care permite importul contrar prevederilor legale, cu condiția ca produsele din carne să fie tratate termic. 

Documentul aprobat de Guvern

Hotărârea Guvernului aprobă noi certificate sanitar-veterinare, care vor trebui să fie obținute de agenții economici. La fel, ANSA este însărcinată să aprobe importurile doar care sunt obținute din carne proaspătă și care respectă cerințele de sănătate publică. Potrivit documentului, loturile din produse de carne, stomacuri, vezici și intestine tratate urmează să fie însoțite de certificatul sanitar-veterinar, completat și semnat de medicul veterinar din țara exportatoare.

Publicitate

Punctul 2 din Anexa 1Dacă analizăm anexa nr. 1 care stabilește cerinţele privind importul de produsele din carne, stomacuri, vezici şi intestine tratate, la punctul 2 observăm că sunt admise anumite abateri.Abonează-te aici ca să primești Sinteza Zilei în fiecare zi.

...

O prevedere ambiguăDocumentul nu stabilește expres când și în ce condiții poate fi aplicată această abatere, însă potrivit unui specialist din domeniul alimentar, această prevedere ar permite importul cărnii care a fost infectată și ulterior tratată. „Este destul de deranjant faptul că în acest caz a fost pus în față interesul economic și nu sănătatea oamenilor. Carnea infectată are un preț extrem de mic în țara de origine, majoritatea țărilor europene nici nu permit măcar tranzitarea teritoriului de către aceste produse. La noi în țară astfel de produse din carne ar putea fi introduse, după aplicare unui tratament”, este de părere expertul.

Vedeți mai jos întregul document aprobat de Guvern:

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal