VIDEO. Porcescu, promisiune pentru AGORA: Vom publica ordinul cu lista agenților economici autorizați

VIDEO. Porcescu, promisiune pentru AGORA: Vom publica ordinul cu lista agenților economici autorizați

Directorul interimar al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Grigore Porcescu, a acceptat să ofere un interviu pentru AGORA, unde să explice prevederile hotărârii Guvernului privind norma sanitară la importul de carne. Interviul integral va fi publicat vineri, 14 august. Între timp, AGORA a obținut o promisiune de la funcționar. 

Ce se întâmplă când un agent economic vrea să facă import de produse alimentare?

În cazul care un agent economic din R. Moldova dorește să importe produse alimentare de la un agent economic aflat în altă țară, ultimul trebuie să fie autorizat de ANSA. Din diferite motive, deși este prevăzut în lege că ordinul cu privire la lista celor autorizați este public, ANSA evită să publice documentul, de mai multe luni. De fiecare dată există un motiv de ce acest ordin nu este făcut public. Unii agenți economici, sub protecția anonimatului au declarat pentru AGORA că nepublicarea ordinului generează corupție și că lipsa transparenței este principala problemă. Agenții economici nu știu dacă o persoana juridică din afara țării este autorizată sau nu și trebuie să meargă de fiecare dată la ANSA să afle acest lucru, iar acolo "apare flagelul despre care vorbeam mai sus".

Cu scârț, dar a spus "DA"

Într-un interviu pentru AGORA, după mai multe insistențe din partea jurnaliștilor, Grigore Porcescu a promis că agenția va publica într-un final acel ordin. Inițial acesta a spus că el nu se întocmește atât de ușor. După mai multe întrebări referitor la subiect, Grigore Porcescu a declarat următoarele: Nu pot să promit ceva ce ne obligă Legea. Într-un final, șeful interimar ANSA a promis că va publica ordinul în septembrie, când angajații și grupurile de lucru se vor întoarce la serviciu. Abonați-vă aici la Sinteza Zilei. Veți primi cele mai importante știri ale zilei pe email.

Vedeți anexat promisiunea video a lui Grigore Porcescu.

NOTĂ: AGORA va publica vineri, 14 august, un interviu cu Grigore Porcescu, șeful interimar al ANSA.

Amintim că AGORA documentează în prezent mai multe subiecte referitor la importul de carne în Moldova, după ce Guvernul a aprobat o hotărâre privind norma de sănătate publică. Agenția Protecția Consumatorului declară că nu a auzit și nu a primit spre avizare un astfel de document, care a și fost deja aprobat la ședința Executivului de săptămâna trecută. La acest link puteți găsi toate știri la acest subiect.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal