VIDEO. Russel „Texas” Bentley: „Integrare Europeană prin corupție”

VIDEO. Russel „Texas” Bentley: „Integrare Europeană prin corupție”

Oligarhii au transformat Republica Moldova într-un stat feudal unde aproximativ 50 la sută din populația masculină lucrează peste hotare în timp ce familiile lor sunt ținute ostatice în Republica Moldova. Sistemul corupt al dictaturii oligarhice nu permite oamenilor să prospere în interiorul sistemului sau să depășească  un atare sistem. Despre asta se spune în reportajul de analiză realizat de Russell Bentley, un voluntar american sub pseudonimul „Texas”, care a luptat în estul Ucrainei de partea separatiștilor

Republica Moldova, o țară mică având legături strânse cu Rusia, este o componentă importantă în evoluția evenimentelor din Europa de Est. De la prăbușirea Uniunii Sovietice, influența SUA și a Uniunii Europene a crescut prin sprijinul partidelor politice și a mișcărilor sociale, încurajarea participării a Chișinăului la blocurile comerciale, sau creșterea cooperării în domeniul securității în cadrul alianțelor militare, consideră autorul.

Potrivit sursei, etapa actuală a istoriei moldovenești a început în aprilie 2009, când rezultatele alegerilor parlamentare câștigate de Partidul Comuniștilor au fost contestate de opoziția pro-occidentală. (…) Guvernele pro-occidentale continuă să urmeze cursul sigur pro-european și în 2013 a fost semnat Acordul de asociere cu UE, ai cărui condițiile sunt foarte asemănătoare cu cele din Acordul de asociere semnat de Ucraina. De asemenea, Moldova, ca și Ucraina, de la proclamarea independenței nu a reușit să construiască o economie prosperă, ajungând de la una dintre cele mai prospere republici sovietice la posibil cea mai săracă țară din Europa.

Publicitate

O altă caracteristică care influențează politica moldovenească este rolul României, membru al NATO și UE, care nu face niciun secret din intenția sa de a redobândi și a reuni Moldova. Unirea cu Republica Moldova a devenit o idee fixă pentru unii politicieni români, în special pentru fostul președinte Traian Băsescu. Cu toate acestea, oligarhii niciodată nu vor sprijini cu adevărat unirea cu România pentru că nu vor să-și piardă teren unde dețin toată puterea. Totodată ei îi folosesc pe radicalii și naționaliștii români ca o forță care să țină moldovenii în frică.

„UE nu poate refuza Republica Moldova pentru că îi este frică de ideea că poate să cedeze regiunea Rusiei. Partidele pro-occidentale, care se confruntă cu pierderea sprijinului din partea populației încearcă să radicalizeze populația printr-un conflict armat, iar cea mai potrivită oportunitate pentru asta este Transnistria. Ultimele numiri, ca cea a lui Mikheil Saakashvili în Odesa, sugerează că, guvernul de la Kiev va ajuta Chișinăul în acest sens. Dacă în Transnistria explodează violențele, puțin probabil că ele se vor limita doar la o zonă anumită. Există un risc că ar putea să se extindă în restul Moldovei și ar putea fuziona cu conflictul din Ucraina.

Ca urmare a acestor evenimente, Moldova se va confrunta cu creșterea radicalismului și naționalismului. Partidele de stânga și cele extremiste vor fi interzise interzise. Noul guvern va insufla frica și fobiile, va denunța statutul neutru și, în cazul în care va fi nevoie, va arunca Moldova în haos”, afirmă Russell Bentley.

Russell Bentley este un voluntar din Statele Unite care a luptat șase luni de partea separatiștilor pro-ruși în Estul Ucrainei. Acesta a apărut în mai multe interviuri, printre care și acesta de mai jos, realizat de echipa ViceNews:

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal