Secretariatul Comunității Energetice se arată deranjat de ingerința în activitatea ANRE, în scopul revizuirii tarifelor

Secretariatul Comunității Energetice se arată deranjat de ingerința în activitatea ANRE, în scopul revizuirii tarifelor

Într-un comunicat publicat recent pe site-ul oficial, Secretariatul Comunității Energetice se arată îngrijorat de faptul de încercările politicului  de a influența deciziile ANRE pentru a revizui tarifele la energie electrică și gazele naturale. Totodată instituția mai subliniază că independența autorității de reglementare a fost deja afectată grav prin îndepărtarea fostului director general ANRE din funcție.

Secretariatul Comunității Energetice este preocupat de încercările de a influența ANRE în procesul de luare a deciziilor. Independența autorității de reglementare față de influența politică se numără printre cele mai importante principii ale Comunității Energetice. În trecut, independența autorității de reglementare a fost deja afectată grav prin îndepărtarea fostului director general ANRE din funcție. Evenimentele recente indică faptul că practica alarmantă de a influența procesul decizional de reglementare continuă în Republica Moldova. Printr-o scrisoare a Viceprim-ministru și ministru al Economiei, Stephane Bride, Secretariatul și-a exprimat preocuparea în ceea ce privește întârzierea în adoptarea de către Parlament a bugetului ANRE 2015 și o revizuire a tarifelor în urma unui audit al Curții de Conturi.

Recent, Consiliul Suprem de Securitate al țării a recomandat ANRE să suspende deciziile sale din 18 iulie 2015 referitoare la o creștere a prețurilor la gaze naturale și energie electrică. Creșterea prețurilor la energie electrică, în special a devenit necesară pentru a asigura o reflectare corectă a prețurilor energiei electrice, având în vedere deprecierea monedei Republicii Moldova. Prețuri care nu reflectă costurile de energie electrică prezintă un risc grav pentru securitatea energetică a țării. Impactul social al acestei decizii trebuie să fie abordat într-un mod care nu pune în pericol securitatea aprovizionării.Având în vedere angajamentele Republicii Moldova în conformitate cu Tratatul Comunității Energetice, orice încercare de a influența procesul de luare a deciziilor de reglementare este inacceptabilă. Secretariatul va observa îndeaproape reacția ANRE în ceea ce privește recomandările Consiliului Suprem de Securitate, și, dacă este necesar, va întreprinde măsuri suplimentare, anunță Secretariatul Comunității Energetice.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal