Produsul din carne nu este carne
„Produsele menționate în HG din 5 august 2015 (produse din carne, vezici, intestine și stomacuri), nu se regăsesc în noțiunea de „carne” reflectată în HG Nr. 696 din 04.08.2010 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Carne - materie primă. Producerea, importul şi comercializarea”(respectiv HG se referă doar la organe interne de animale, care respectă normele sanitare și sunt tratate doar termic)”, se arată în răspunsul oferit de Minister.
Sursa citată mai menționează că intestinele, stomacele și vezicele reprezintă subproduse care în formă primară nu sunt destinate consumului uman direct, dar se utilizează în industria de prelucrare a cărnii, servind ca membrană naturală pentru prepararea și conservarea produselor din carne (salam, tobă). Singurul tratament permis asupra intestinelor, stomacelor și vezicelor este tratamentul termic.
Verificări în vamă
Totodată, responsabilii de la Ministerul Agriculturii susțin că fiecare lot de import sau export va fi verificat de către medicul veterinar oficial de la punctul de trecere a frontierei de stat dacă corespunde sau nu normelor sanitare.
Post Scriptum din partea ministrului Sula pentru instigatori
Aprobat fără aviz
Agora amintește că Guvernul Streleț a aprobat pe 5 august 2015 o Hotărâre care vizează norma de sănătate animală și publică, precum și modelele de certificate pentru importul mai multor produse din carne.
Documentul conține mai multe prevederi referitor la standardul de import, certificate, dar și un punct care permite importul de carne neconforme, cu condiția ca produsele din carne să fie tratate termic.
Documentul nu a fost trimis însă pentru avizare la Agenția pentru Protecția Consumatorului.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.