Experții Sergiu Tofilat și Iulian Rusu solicită Consiliului Concurenței și Procuraturii Generale să se autosesizeze pe cazul majorării concertate a prețurilor la pâine, care au intrat în vigoare astăzi.
Asociaţia Brutarilor din Republica Moldova şi Uniunea de persoane juridice Asociaţia Naţională a Industriilor de Panificaţie şi Morărit au anunţat printr-un comunicat, la 13 august 2015, despre majorarea cu 15% a preţurilor la pâine şi produsele de panificaţie. Potrivit comunicatului, noile preţuri vor fi aplicate începând de azi, 15 august.
Experții Institutului de Politici și Reforme Europene (IPRE) au analizat subiectul și constată faptul nerespectării cadrului legal general privind protecția concurenței care interzice acordurile între întreprinderi, asocieri de întreprinderi și practici concertate prin care este restrânsă, împiedicată sau denaturată concurența. „În acest caz prin acțiunile de majorare a prețurilor au fost încălcate mai multe prevederi legale în domeniul concurenței.
Consiliul Concurenței este obligat să inițieze investigații cu privire la acest caz și să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru a stabili modul în care a fost luată decizia de către cele două asociații, inclusiv să aplice sancțiunile prevăzute de lege. Totodată Procuratura Generală este obligată în baza legii să se autosesizeze cu privire la acest caz și să inițieze o cauză penală pentru a stabili dacă în urma deciziei luate de reprezentanții celor două asociații, inclusiv reprezentanții întreprinderilor participante s-au încălcat prevederile articolului 246 din Codul Penal.
În plus la cele menționate au fost admise încălcări la legea cu privire la comerțul interior și la unele acte normative care reglementează procedura de stabilire a preţului la pâine şi produsele de panificaţie.
Ministerul Economiei are obligația de a analiza modul în care sunt stabilite prețurile la produsele de panificaţie, solicitând și avizul din partea Consiliului Concurenţei. Preţurile noi, în partea ce țin de partea reglementată (adaos comercial de 10%) vor intra în vigoare numai după ce sunt întrunite condițiile de procedură stipulate de actele menționate mai sus.”, consideră experții IPRE.
Anterior Asociaţia Brutarilor din Republica Moldova a solicitat Ministerului Agriculturii majorarea prețurilor la produsele de panificație, din cauza creșterii prețului la făină, precum și a tarifelor la energie electrică și gazele naturale.
Vezi și aceste știri

Zelenski susține că aproape toți oamenii blocați în subsolurile uzinei Azovstal au fost evacuați

Maia Sandu despre nivelul înalt de inflație: Toate instituțiile statului trebuie să-și facă treaba mai bine decât și-au făcut-o până acum
