Candidații independenți, cu șanse minime să câștige la alegeri

Candidații independenți, cu șanse minime să câștige la alegeri

Numai 7,57% din primarii aleși în cadrul alegerilor locale generale din 2015 sunt independenți, situaţia consilierilor locali fiind şi mai dramatică, constată experții Asociației Promo-LEX. Astfel, din 1116 consilieri raionali doar șase (0.53%) candidați independenți au trecut pragul electoral, iar din 10564 consilieri locali - 372 (3,52%). De asemenea, în turul I au fost aleși 34 de primari candidați independenți (26 bărbați și 8 femei), iar în turul II au fost aleși 34 primari CI (28 bărbați și 6 femei).

„Candidații independenți au puţine șanse de a fi aleși în funcții eligibile din mai multe considerente. În primul rând aceștia întâmpină deficiențe la acumularea semnăturilor de subscripție. Astfel, ei au mai puțin timp pentru a se promova în cadrul campaniei electorale. O altă problemă ține de încălcarea principiului egalității șanselor în procedura de stabilire a plafonului mijloacelor financiare ce pot fi virate pe conturile electorale ale candidaților independenți. Pentru candidații independenți plafonul a fost stabilit potrivit formulei legale „un coeficient înmulțit cu numărul de alegători din circumscripția electorală în care au loc alegerile”, însă pentru concurenții-partide politice nu s-a recurs la un calcul bazat pe numărul de alegători din circumscripțiile electorale în care concurenții candidează, dar s-a efectuat un calcul total per alegători pe republică”, susţine Aliona Onofrei, analist politic, Promo-LEX.

Fără finanțare de la buget

Publicitate

De asemenea, odată cu aplicarea legii cu privire la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale în 2016, spre deosebire de partidele politice, candidații independenți nu vor primi finanțare de la bugetul de stat. Astfel, dacă la ultimele alegeri locale din 2015 aceștia au acumulat 4,12% (1 249 950,6 lei), suma ar urma să fie distribuită partidelor politice proporțional performanțelor de la alegerile locale.

„O altă problemă este migrarea candidaților independenți după alegeri. Aceștia câștigă alegerile, declarându-se independenți, apoi trec de partea unui partid. Astfel, noi nu știm cât de corect procedează ei față de alegători. Spre exemplu, din 69 de primari candidați independenți aleși în 2011, la partide au aderat 35 primari (20 la PDM, 9 PLDM, 1 PL, 1 BEPPEM, 4 PSRM). Țin să menționez că 21 de primari independenți care au fost aleși în 2011 au candidat și au fost aleși în 2015 fără a-și schimba statutul”, a mai declarat analistul.

Misiunea de Observare a Alegerilor Promo-LEX a monitorizat perioada Alegerilor Locale Generale 2015 cu ajutorul a peste 1500 de observatori naționali.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal