
Frankfurter Allgemeine Zeitung: De ce unii moldoveni doresc unirea cu România
Dacă ar fi voința doar României, Republica Moldova ar redeveni parte a statului român, cel târziu pe 9 aprilie 2018. Potrivit unui sondaj realizat de ziarul Adevărul București, 68% dintre români doresc unirea cu foștii compatrioți. Autoritățile de la Chișinău privesc mai rezervat acest proiect. Nu doar pentru comuniști, dar și pentru partidele pro-europene aflate la putere din 2009, tema unirii cu România este un tabu. Declarațiile pe acest subiect ale politicienilor români, precum cele ale fostului președinte Traian Băsescu, au primit o reacție dură, scrie publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung, citată de Agora.
・
„Politicienii moldoveni care se declară români resping ideea de refacere a României Mari din motive de interes public. Republica Moldova și România ar dori să se reunească numai în Uniunea Europeană - așa sună declarația oficială. Se consideră că naționalismul românesc cu dorința sa de unire poate oferi Rusiei un motiv pentru încă o intervenție și-i va compromite pe partenerii europeni”, scrie publicația germană.
„Majoritatea populației (77% de pe malul drept al Nistrului) sunt moldoveni. Se consideră incontestabil faptul că din punct de vedere etnic și cultural ei sunt români. Cu toate acestea, aceeași limbă și aceeași cultură nu sunt de ajuns ca națiunea să fie considerată împlinită. Spre deosebire de statele baltice, care au existat sub dominația sovietică și au o istorie identică, în Republica Moldova nu există elită politică activă și nici vocea fermă a clasei de mijloc. În timp ce o parte a populației ruse la sfârșitul anilor '80 privea cu respect dorința de independență a țărilor baltice, moldovenii erau văzuți de ruși de sus în jos fiind considerați înapoiați cultural. Când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, a izbucnit războiul civil doar la frontiera de vest, la Nistru”, notează Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„Naționaliștii români câștigă tot mai mulți susținători. Se pare că susținătorii unirii sunt motivați de disperare cauzată de ineficiența statului moldovenesc și dezamăgire de politicile UE. Forța motrice a unioniștilor nu este atât perspectiva măreției naționale, ci speranța salvării din partea statului vecin, care a reușit până la urmă să adere la NATO și UE”, conchide autorul articolului.