VIDEO. RISE Moldova: 10.000 de dolari pentru două camioane de fructe care să ocolească embargoul rusesc

VIDEO. RISE Moldova: 10.000 de dolari pentru două camioane de fructe care să ocolească embargoul rusesc

Reporterii sub acoperire de la RISE Moldova s-au infiltrat în rețeaua unui grup organizat care deține monopolul la exportul de fructe în Federația Rusă. Ei au reușit să obțină două seturi de acte care le permit exportul pe piața rusească a două camioane de fructe, ocolind embargoul rusesc. Membrii grupării au pretins 10.000 de dolari de la jurnaliștii de investigație, bani care urmau să fie transferați pe un cont din Rusia, înainte ca marfa să ajungă la vama rusească.

Reporterii au identificat o companie moldovenească, „transformată” peste noapte în firmă transnistreană, ce poate obține tot pachetul de documente necesar exportului în Federația Rusă, indiferent de regiunea de proveniență și calitatea producției. În schema monopoliștilor apare firma DVT Broker SRL, fondată în 2013 de către omul de afaceri din Chișinău Vasile Diaconu.

Jurnaliștii de la RISe au pretins că sunt antreprenori și trebuie să exporte 10 tone de mere și 19 tone de prune ocolind embargoul. Omul de afaceri Vasile Diaconu le-a cerut 5 mii de dolari taxa de intermediere pentru camionul de mere și 4,5 mii de dolari - pentru un camion de prune.

Publicitate

https://agora.md/videoframe/972/620

În scurt timp, reporterii au primit etichetele care urmau să fie lipite pe lăzile cu fructe: 1400 de autocolante pentru lăzile cu mere și 1900 pentru cele cu prune. Pe etichete era indicat soiul, data producerii, termenul de păstrare, producătorul, importatorul și datele de contact. Peste o zi, jurnaliștii primesc și o ștampilă care trebuie aplicată pe toate lăzile care confirmă că ambalajul de lemn a trecut procedura de fumigație - prelucrare specială de distrugere a paraziților.

https://agora.md/videoframe/973/620

În final, echipa RISE a primit două pachete de acte oficiale care permit exportul în Federația Rusă a circa 38 tone de fructe inexistente, fără analize de laborator sau inspecția mărfii, care ar fi provenit din s. Mălăiești, r. Grigoriopol, sediul juridic actual al firmei exportatoare DVT Broker SRL. Fiecare pachet conținea documente în original, printre care certificat fitosanitar, act de control fitosanitar, certificat de inofensivitate, protocol privind cercetarea producției la capitolul pesticide, nitrați și nitriți, declarația vamală etc.

Pentru acte, Diaconu a cerut 9700 USD (5100 USD pentru camionul cu mere și 4600 USD pentru cel cu prune) pe contul bancar din Federația Rusă indicat de el. După ce banii nu au intrat pe cont, Diaconu a amenințat reporterii sub acoperire că camioanele vor sta la vamă, iar fiecare zi în plus va fi taxată suplimentar cu 50 de dolari zilnic.

https://agora.md/videoframe/974/620

Vasile Diaconu s-a prins că „oamenii de afaceri” sunt de fapt jurnaliști în momentul în care echipa RISE a mers la un interviu cu inspectorul fitosanitar principal al Republicii Moldova, Alexandru Ciobanu. Din cabinetul acestuia tocmai ieșea Vasile Diaconu și le-a propus jurnaliștilor „să se înțeleagă cumva”.

Materialul poate fi citit integral aici.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal