
Agricultorii solicită intervenția lui Valeriu Streleț pentru soluționarea problemelor din sector
Mai multe asociații de producători agricoli solicită premierului Valeriu Streleţ să întreprindă acțiuni urgente de susținere a agricultorilor, care se confruntă cu probleme majore. Anterior reprezentanții Guvernului și Parlamentului nu și-au onorat mai multe angajamente față de agricultori.
・
Reprezentanții Asociaţiei Producătorilor Agricoli UniAgroProtect, Federaţiei Naţionale a Agricultorilor din Moldova AGROinform, Federaţa Naţională a Fermierilor și Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe Moldova-Fruct, au expediat o scrisoare Prim-ministrului, Valeriu Streleț în care solicită să fie întreprinse măsuri urgente următoarele pentru ameliorarea situației din sectorul agrar.„Anul 2015 este unul extrem de dificil pentru agricultorii din Republica Moldova. Din cauza deprecierii vertiginoase a valutei naţionale în primăvară cu aproximativ 30-40 %, s-au scumpit toate resursele necesare producerii agricole: fertilizanți, produse de uz fitosanitar, motorină, material semincer, piese de schimb etc. În urma politicii monetare nechibzuite a Băncii Naționale și anume majorarea semnificativă a ratei de refinanţare şi normelor de rezerve pentru băncile comerciale, au crescut substanţial dobânzile la credite.
Totodată, în acest an agricultorii au fost afectați masiv de secetă excesivă, un fenomen climateric care a provocat daune uriașe culturilor de primăvară și plantațiilor pomicole. Din cauza secetei, recolta la culturile agricole menţionate se va micşora în comparaţie cu anul trecut cu minimum 50-60 %”, se menționează în scrisoarea fermierilor.
Aceștia mai menționează că dacă se iau în calcul datoriile acumulate, Fondul de Subvenţionare a fost micşorat cu 180 mln. lei, comparativ cu anul 2014. În același timp restanţele ce ţin de subvenţiile pentru anul trecut sunt peste 70%. Pachetul agricol care a fost mediatizat foarte intens, nu a fost votat de către Parlament în lectură finală. În plus pomicultorii se confruntă permanent cu birocraţia şi corupţia în procesul obţinerii certificatelor fitosanitare pentru exportul producţiei.Astfel, agricultorii solicită să fie întreprinse de urgenţă următoarele măsuri menite să amelioreze situaţia în sectorul agrar:
1. Crearea până la 1 septembrie 2015 la nivelul central şi local a comisiilor speciale, care vor întocmi până la 30 septembrie lista întreprinderilor agricole, care au suferit din cauza secetei excesive;2. Examinarea posibilităţii introducerii stării de urgenţă în localităţile afectate de secetă conform Legii nr. 212-XV din 24 iunie 2004;3. Coordonarea cu Camera de Comerţ şi Industrie a procesului de eliberare a certificatelor care atestă evenimentul de forţă majoră în conformitate cu regulamentul Camerei de Comerţ şi Industriei din 21 decembrie 2004;4. Introducerea modificărilor în legislaţie fiscală privind necalcularea penalităţilor şi amenzilor la plata impozitelor, taxelor şi contribuţiilor în bugetul public naţional pentru agenții economici din sectorul agrar, care au suferit din cauza secetei;5. Adresarea către donatori pentru acordarea ajutorului financiar întreprinderilor agricole afectate;6. Achitarea până la 1 septembrie 2015 a tuturor restanţelor la subvenţiile ce vizează anul 2014;7. Achitarea restanţelor la compensaţiile pentru toţi pomicultorii care au livrat mere către fabricile de procesare până la 30 septembrie 2014 şi au prezentat documentele respective către AIPA;8. Împrumutarea sumei de 350 de mln. lei în scopul majorării Fondului de subvenţionare pentru anul 2015 cu rambursarea acestui împrumut din banii Programului ENPARD, care vor fi plătiţi Guvernului Republicii Moldova în primul trimestru al anului 2016.