
Statul ne otrăvește nu doar cu carne, ci și cu legume. Au nitrați, dar sunt numite inofensive
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) s-ar face vinovată nu doar de importul dubios de produse din carne, ci și de faptul că pe piața din Moldova ajung fructe și legume care pot îmbolnăvi consumatorii, relevă Sănătate INFO.
・
Vara este anotimpul intoxicațiilor alimentare, provocate nu doar de alimentele alterate, dar și de fructe și legume care conțin prea mulți nitrați și pesticide. Specialiștii în sănătate publică afirmă că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) s-ar face vinovată de acest fapt.
În ultima săptămână în Moldova s-au înregistrat peste 1.100 de cazuri de boli diareice acute, arată datele Centrului Național de Sănătate Publică. Potrivit specialiștilor în sănătate publică, în 60 la sută dintre aceste îmbolnăviri nu se cunoaște motivul care a generat infecția. Unii presupun că o parte din aceste cazuri ar putea fi provocate de substanțele chimice din legumele și fructele care conțin prea mulți nitrați și fertilizanți. În Moldova însă astfel de cazuri nu se raportează oficial.
Fructe și legume certificate de ANSA, cu nitrați peste limita admisă
Iurie Pînzaru, șeful Centrului Siguranța Chimică și Toxicologie din cadru CNSP a declarat pentru sursa citată că responsabilii de la ANSA sunt cei care ar trebui să monitorizeze ca pe piața din Moldova să nu ajungă produse cu concentrații mari de nitrați și fertilizanți. În urma unor controale efectuate de ei s-a depistat că produsele care dețin certificat de inofensivitate emise de ANSA au o concentrație de pesticide de câteva ori mai mare decât limita permisă. „Acum o lună jumătate am efectuat controale la piața centrală din Chișinău, dar și din mai multe raione din țară. Am analizat anume produsele care conțin certificat de inofensivitate de la ANSA și absolut toate aveau o concentrație de câteva ori mai mare decât limita permisă. I-am informat pe cei de la Agenție, dar nici o reacție. Și nu este pentru prima dată”, susține Pînzaru.
ANSA spune că produsele importate sunt verificate minuțios și sunt făcute probe de laborator. „Cei de la Sănătate Publică fac verificările cu nitratomer, un aparat micuț, care nu indică nimic precis”, a argumentat vicedirectorul ANSA, Alexandru Ciobanu.
Cum prelucrăm fructele și legumele pentru a scăpa de nitrați și fertilizanți
Specialiștii recomandă spălarea fructeor și legumelor cu apă fierbinte, de două-trei ori, iar unele chiar expuse la vapori. Alți medici sugerează clătirea lor în apă cu bicarbonat de sodiu sau în apă cu oțet.