Băncile și-au majorat profitul cu 20%, într-o singură lună

Băncile și-au majorat profitul cu 20%, într-o singură lună

Pe parcursul lunii iulie 2015, băncile comerciale au raportat un profit în creștere de peste 120 milioane lei. În schimb cele trei bănci care urmează a fi lichidate au obținut pierderi de circa 75 milioane lei.

La finele lunii iulie 2015 băncile comerciale au raportat un profit de 731 milioane lei sau cu circa 20% mai mult față de luna precedentă și cu 33% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Toate băncile cu excepție celor trei care urmează a fi lichidate au raportat o majorare a profitului.

Majorarea profitului, în ciuda situației economice dificile și a politicii monetare restrictive aplicate de BNM, poate fi explicată prin migrația clienților de la cele trei bănci, care se află în proces de lichidare.

Publicitate

Banca de Economii, Unibank și Banca Socială au acumulat pierderi de circa 75 milioane lei, pe parcursul lunii iulie 2015. În total pierderile celor trei bănci care urmează ating cifra de 364 milioane lei, în perioada ianuarie-iulie 2015. În privința acestor trei bănci a fost luată decizia de lichidare, iar data limită de retragere a licențelor este 16 octombrie 2015. Până atunci trebuie finalizat transferul a conturilor întreprinderilor de stat, trezoreriile și acelor bugetare.

...

În prezent are loc transferul tuturor beneficiarilor de prestații sociale de la Banca de Economii , data limită fiind 1 septembrie. În total BEM a deservit aproximativ 125 mii de beneficiari de pensii și alte plăți sociale.

Guvernatorul BNM a declarat anterior că cele trei bănci sunt „bănci fără viitor” sau „bănci zombie”. Acesta a declarat că a optat întotdeauna pentru lichidarea celor trei bănci. Drăguțanu a mai adăugat că principalele cheltuieli ale lichidării băncilor nu s-ar ridica la valoarea celor două garanții de stat, în sumă de 14,8 miliarde lei.

Până în prezent decizia de lichidare a Băncii de Economii, Unibank și Băncii Sociale nu a trezit panică pe piața bancară. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că depozitele de la cele trei bănci au fost garantate de creditele urgente oferite de BNM. Totodată reprezentanții CNAS au declarat că în prezent există suficiente surse financiare pentru toți beneficiarii de prestații sociale, chiar dacă aceștia vor fi deserviți de alte instituții.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal