CNA recomandă Guvernului rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului

CNA recomandă Guvernului rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului

Centrul Național Anticorupție recomandă Guvernului să anuleze contractual de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. În raportul întocmit de responabilii CNA se arată că în perioada 2013 - 2015 compania investitoare nu a făcut investiții proprii în dezvoltarea Aeroportului ci doar a folosit banii proveniți din activitățile acestuia, scrie newsmaker.md.

Este vorba de suma de circa 430 de mln de lei. Totodată, cele 7 mln de lei investiți în construcția parcării Aeroportului este una exagerată, susțin reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții.

Avia Invest, act de binefacere pentru FC Milsami

Publicitate

Revizorii de la CNA au mai constatat că pe parcursul ultimilor doi ani Avia Invest a donat clubului de fotbal Milsami Orhei peste 9 mln de lei din banii obținuți din activitățile aeroportuare.

Totodată, sub semnul întrebării este proveniența a cinci mln de euro în capitalul social al Avia Invest. În context, autoritățile naționale s-au adresat colegilor ruși pentru a clarifica acest aspect. În urma investigațiilor, s-a stabilit că una din versiuni ar fi că banii au provenit de la cele trei bănci problematice - BEM, BS și UB.

Raportul Centrului Național Anticorupție a fost expediat în adresa prim-ministrului și ministrului Justiției. În document se menționează necesitatea anulării contractului de concesionare. Totodată, autorii subliniază că aceasta ar putea atrage după sine anumite penalități.

ISTORIC

La 30 mai 2013, Guvernul a decis să scoată spre concesionare activele aflate în gestiunea economică a Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” și terenul aferent acesteia, iar câștigătorul licitației a devenit compania din Rusia SRL „Avia Invest”.

Astfel, Avia-Invest a primit în concesiune pentru o perioadă de până la 49 de ani, activele și terenul aferent Aeroportului. Volumul investițiilor întreprinderii concesionale urmau să fie de cel puțin 240 de milioane de euro.

Contractul prevede că titularul dreptului de proprietate rămâne statul Republica Moldova, iar venitul și profitul adus prin folosirea bunurilor concesionate aparțin concesionarului SRL „Avia Invest”.

Îndoielile lui Streleț

Chiar în ziua în care a primit votul de încrederea a Parlamentului, prim-ministrul Valeriu Streleț a declarat că are îndoieli față de modul în care a fost concesionat Aeroportul. „Sunt cu certitudine semne de întrebare, de aceea în programul de activitate a Guvernului am scris că nu vom ezita, în colaborare cu Parlamentul evident, să verificăm modul în care a fost dat în concesiune Aeroportul”, a subliniat Streleț.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal