
Copiii de la grădinițe sunt rar hrăniți cu pește, carne și lactate
Un raport al Ministerului Sănătății relevă că grădinițele nu sunt în totalitate pregătite pentru un nou sezon. Starea de sănătate a preșcolarilor care merg la grădinițe s-a înrăutățit în ultimii ani, copiii fiind hrăniți cu prea multe crupe și făinoase și cu prea puține legume și proteine, scrie mednews.md.
・
Doar în perioada 2009-2011 nivelul îmbolnăvirilor generale a crescut de la 780 până la 875 de cazuri la o mie de copii. Cea mai mare bătaie de cap le dau preșcolarilor bolile sistemului respirator. În structura maladiilor din grădințe, acestea se clasează pe primul loc cu 62%. Pe locul doi - bolile aparatului digestiv, iar pe locul al treilea - bolile sângelui şi sistemului hematopoetic.
Una dintre cauzele care provoacă bolile în rândul copiilor preșcolari este alimentaţia insuficientă a copiilor în ultimii ani. Astfel, în alimentaţia copiilor din instituţiile preşcolare din Moldova s-a atestat un consum excesiv de crupe, paste făinoase şi făină de grâu - 122,4%, ulei de floarea soarelui - 160%. Aceşti copii n-au primit conform normelor naturale 34% carne, 43% peşte, 24% ouă, 38% lapte şi produse lactate. Examinarea grădinițelor a relevat faptul că din dotarea cantinelor lipsesc utilajele necesare, frigiderele, inventarul de tranşare, vesela etc.
Actualmente, 23% dintre grădinițe nu dispun de apeduct, 26 la sută - nu dispun de toalete în interiorul clădirilor. Aceşti factori pot agrava condiţiile de sănătate, favorizând apariţia bolilor diareice acute. De asemenea, în 11 instituţii preșcolare nu a funcționat sistemul de încălzire. Concomitent, se ignoră măsurile de călire a copiilor, doar în 38% dintre instituţii preşcolare s-au respectat regulile de călire.