Potrivit proiectului de hotârâre, banii vor fi alocați de donatorii externi, dar și din Bugetul de Stat. Acțiunile vor include adoptarea unor politici față de necesitățile beneficiarilor, îmbunătățirea serviciilor sociale, medicale și de educație, precum și acțiuni care vor contribui la dezvoltarea mediului de afaceri.
Totodată, se prevede alocarea altor 29 milioane de lei pentru insitituirea a 35 de Birouri pentru reintegrare în cadrul agențiilor teritoriale de ocupare și asigurarea funcționării lor pe parcursul a trei ani, precum și crearea a zece echipe mobile de promovare și realizare a serviciilor de ocupare și reintegrare și editarea materialelor promoțioanale.
De asemenea, 2,4 milioane de lei urmează a fi solicitate de la comunitatea donatorilor pentru acordarea de suport pentru transportarea persoanelor reîntoarse forțat și prestarea unor servicii specializate persoanelor cu un grad sporit de vulnerabilitate.
„Realizarea acestor activități va contribui al diminuarea impactului negativ al migrației, la sporirea nivelului de informare a cetățenilor plecați peste hotare privind oportunitățile de reîntoarcere și reintegrare economică și socială, precum și o implicare mai activă a autorităților în monitorizarea procesului migrațional și acordarea adecvat, ajustat necesităților cetățenilor”, se menționează în proiect.
Datele cercetărilor statitistice arată că pe parcursul anilor 2005-2012, numărul celor care se aflau temporar peste hotare a fosr relativ constant, reprezentând în medie peste 330 de mii persoane anual, mai mult de 70% dintre aceștia provin din mediul rural.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.