
În Moldova sunt înregistrate 44 de partide politice
În Republica Moldova sunt în prezent 44 de partide politice. Ultimul din cele înregistrate este Partidul Popular European, pe 14 august 2015, în fruntea căruia se află fostul premier, Iurie Leancă. Astfel în prezent sunt 6 formațiuni reprezentante în Parlament - PSRM, PCRM, PLDM, PD, PL și PPEM (trei deputați), potrivit site-ului Ministerului Justiției.
・
Cel mai vechi partid din Moldova este Partidul Popular Creștin Democrat, condus în prezent de Victor Ciobanu (figură importantă - Iurie Roșca). Acesta a apărut încă înainte de independență purtând denumirea de „Mișcarea Politică pentru susținerea Restructurării”. Ulterior mișcarea a devenit Frontul Popular din Moldova, Frontul Popular Creștin Democrat din Moldova și Partidul Popular Creștin Democrat. Formațiunea, cunoscută anterior drept unul din promotorii aderării la UE și NATO a devenit în ultima perioadă un adevărat susținător a ideologului rus ALexandr Dughin în Moldova.
Potrivit site-ului e-democracy.md „prin istoria” politică a Moldovei au trecut aproape 80 de partide. O mare parte din ele au apărut și au dispărut în câțiva ani.
Denumiri care se repetă
Unele denumiri ale partidelor prezente astăzi pe scena politică, au mai existat cu 10 sau 20 de ani în urmă. Este vorba și de Partidul Democrat din Moldova (1992-1995) sau Partidul Democrat Creștin din Moldova, ambele devenind ulterior Congresul Democrat Unit, care apoi să devină Partidul Forțelor Democratice, iar în final - Partidul Social Liberal.
În această categorie se înscrie și Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, care a devenit noul nume al Partidului Reformei în anul 2005. Totuși din anul 1995-2003 a mai existat un Partid Liberal, care s-a desființat.
Pe scena politică a existat la un moment dat și „Uniunea Comuniștilor din Moldova” care a existat paralel cu Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, înainte ca aceștia să vină la guvernare.
Nu ar trebui să confundăm denumirile de Partidul Socialist din Moldova și Partidul Socialiștilor din Moldova, deoarece sunt două formațiuni complet diferite. De exemplu, încă din 1992 pe scena politică există un Partid Socialist care a participat la majoritatea scrutinelor parlamentare și locale până în 2011. Acesta a ajuns în 1994 în Parlament, dominat pe atunci de Partidul Democrat Agrar, care nu a mai trecut pragul de aproape 20 de ani. Totodată, PSRM a purtat o bună perioadă de timp denumirea Partidul Socialiștilor din Moldova „Patria-Rodina”, revenind odată cu apariția lui Igor Dodon în Partid la „denumirea istorică”.
„Prin istorie” au mai existat denumiri ca: Mișcarea Voluntarilor din Republica Moldova, Alianța Țăranilor Liberi, Liga Pedagogilor din Moldova, Partidul Renașterii Economice în mijlocul crizei din anii 90, un Partid Social-Democrat Unit, două Partide Țărănești-Creștin-Democrate, câteva partide care aveau denumriea „Centrist”, dar și Partidul Popular „Vatan” (Patrie, din limba turcă”.
Principalul document ce reglementează partidele politice este o lege adoptată în anul 2007, care a intrat în vigoare în anul 2008.