
Ministrul Mediului explică cum s-ar fi putut evita inundațiile de la Cotul Morii
Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, crede că dacă la minister ar fi existat un program de evaluare a riscurilor, inundațiile din vara anului 2010 de la Cotul Morii nu s-ar fi întâmplat. Declarația a fost făcută în cadrului unui interviu oferit pentru tribuna.md
・
Valeriu Munteanu crede că toate finanțările care s-au făcut până acum în domeniul mediului nu s-au făcut ținând cont de priorități și riscuri. „Inundaţiile care le-am avut în zona Cotului Morii în 2010, au avut loc pentru că nu s-au găsit 3-4 milioane de lei ca să se fortifice capacitatea digului din zona Obileni. Se făceau demersuri în acest sens, iar autorităţile neglijau acest lucru. A venit intemperia în anul 2010, iar Republicii Moldova i-a trebuit peste 100 milioane de euro ca să rezolve problema pe care nu a vrut s-o rezolve cu 3 milioane de lei. Aceste probleme în continuare există pe Prut şi Nistru şi, din păcate, în ultimii ani nu s-a găsit maturitatea politică de a se face evaluarea şi a se direcţiona bani”, a spus Munteanu.
Odată cu formarea noului Guvern, Ministerului Mediului a primit în subordine Agenția „Moldsilva”. „Acest lucru se dorea de 15 ani în Republica Moldova. „Moldsilva” era ţinută ca o ostatică a imperativelor politice, ceea ce a dus la faptul că astăzi în acest domeniu se taie de 3 ori mai mult decât se raportează şi aceasta poate duce şi la o catastrofă ecologică dacă continuăm în acelaşi ritm. Aceste discrepanţe mari sunt o consecinţă directă a faptului că „Moldsilva” făcea politici, administra şi seara se ducea şi verifica. Resubordonarea „Molsilva” înseamnă separarea competenţelor: politicile vor reveni Ministerului, administrarea va rămîne la Agenţie, iat controlul va merge la Inspectoratul Ecologic”, a mai precizat Munteanu.