Norma de sănătate animală și publică, precum și modelele de certificate pentru importul mai multor produse din carne aprobate de Guvern la 5 august curent conține mai multe omiteri de la normele europene. De această părere este specialistul în securitatea alimentară care activează în Marea Britanie, George Naforniță. În cadrul unui interviu pentru Agora, expertul a menționat ce prevederi au omis autoritățile naționale în Hotărârea în cauză.
„Această decizie (Hotărârea Guvernului RM adoptată în 5 august) este destul de apropiată de cea europeană. Dar, sunt unele omiteri. Este o omitere semnificativă legat de cine poate exporta, cine sunt producătorii. Decizia similară europeană vine cu o listă anexată care conține atât țările și regiunile aprobate, cât și lista companiilor, a unităților autorizate. Din ceea ce am văzut eu, Hotărârea aprobată de Guvernul RM nu are o astfel de listă. Atât timp cât nu este vorba de o instituție respectivă de unde se poate impoarta, înseamnă că se poate importa de oriunde”, a declarat George Naforniță.
Referindu-se la declarațiile autorităților precum că produsele din carne care vor fi imporate în baza decizie Guvernului nu sunt destinate consumului direct ci doar industriei prelucrătoare de carne, specialistul susține că nu vede care ar fi restricțiile, întrucât documentul nu conține nicio prevedere în acest sens.
Certificate omologate doar pe jumătate
Norma de sănătate aprobată de Guvern conține și modelele de certificate pentru importul mai multor produse din carne. Potrivit reprezentanților ANSA acestea au fost adaptate cerințelor Directivei europene, lucru confirmat și de expertul George Naforniță. Totuși acesta menționează că certificatele au fost omologate pe jumătate.
„Certificatul veterinaro-sanitar mi s-a părut chiar identic, până la punctul care stipulează riscurile de import în ceea ce privește protecția împotriva Encefalopatiei Spongioforme (boala vacii nebune). Se menționează că se vor lua măsuri, dar, contrar deciziei europene, nu se precizează, nu se face o listă exactă a măsurilor de protecție. Toate prevederile stipulate în Directiva europeană sunt foarte importante. Nu înțeleg de ce au fost omise din legislația noastră”, a mai adăugat Naforniță.
Aprobat fără aviz
Agora amintește că Guvernul Streleț a aprobat pe 5 august 2015 o Hotărâre care vizează norma de sănătate animală și publică, precum și modelele de certificate pentru importul mai multor produse din carne.
Documentul conține mai multe prevederi referitor la standardul de import, certificate, dar și un punct care permite importul de carne neconforme, cu condiția ca produsele din carne să fie tratate termic.
Documentul nu a fost trimis însă pentru avizare la Agenția pentru Protecția Consumatorului și nici de CEntrul de Sănătate Publică.
Vezi și aceste știri

Top șapte orașe din R. Moldova cu cea mai mare proporție a tinerilor: Bălți, Ungheni și Chișinău, pe primele locuri (INFOGRAFIC)

Troleibuzele 17, 28, 34 și autobuzul 23 își schimbă rutele de circulație pentru 12 zile. Mai multe străzi intră în reparații
