Antreprenorii nu vor mai prezenta extrase din Registrele de Stat

Antreprenorii nu vor mai prezenta extrase din Registrele de Stat
Foto: www.onehourtranslation.com


Prim-ministrul Valeriu Streleț a cerut mai multor autorități de stat excluderea solicitării extraselor din Registrele de stat ale persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali, necesare la eliberarea actelor permisive sau prestarea serviciilor. Decizia va intra ]n vigoare pe 25 septembrie 2015.

Dispoziția Premierului se referă la prevederile Legii nr.220-XVI din 19.10.2007, care stabilește obligația autorităților publice de a conlucra cu Camera Înregistrării de Stat în scopul schimbului electronic de informație, ce se conține în extrase. Aceeași lege obligă Camera Înregistrării de Stat să furnizeze mai multor autorități, fără plată, informațiile care se conțin în extrase pe suport de hârtie sau în format electronic.

La sugestia Consiliului Economic, Prim-ministrul a solicitat ca, până la 25 septembrie 2015, Ministerul Justiției, în calitatea sa de fondator al Camerei Înregistrării de Stat, să vină cu o Hotărâre de  Guvern pentru modificarea tuturor actelor normative în vederea excluderii solicitării extrasului din Registrele de stat ale persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali. Între timp, mai multe autorități publice care solicită extrasul dat își vor adapta reglementările interne, pentru a exclude obligația prezentării acestuia la eliberarea de acte permisive sau prestarea serviciilor.  

Anularea obligativității prezentării acestor extrase va contribui atât la debirocratizarea treptată a mai multor procese cum ar fi achiziții publice, subvenții în agricultura, administrare fiscală etc., cât și la reducerea semnificativă a costurilor de eliberare a extraselor suportate anual de antreprenori și economisirea timpului.

În prezent, extrasele sunt solicitate antreprenorilor de mai mult de 30 de autorități. La eliberarea actelor permisive sau prestarea unor servicii persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali se solicită prezentarea de către aceștia a extraselor pe suport de hârtie (în original sau copie), chiar dacă aceste autorități au acces direct la informația dată, fără necesitatea implicării agenților economici. Astfel, se creează o povară administrativă și financiară adițională și nejustificată pentru antreprenori, obligându-i la două vizite suplimentare pentru solicitarea și ridicarea acestui document intermediar, cu cheltuieli suplimentare pentru transport și pierdere de timp. În plus, pentru fiecare extras se percepe și o taxă de eliberare care ajunge la 378 lei per document.

Conținutul Registrelor cuprinde informații cu privire la denumirea unității de drept, forma juridică, IDNO, data înregistrării, adresa sediului, activitățile practicate, capitalul social și repartizarea cotelor sociale, date despre administrator și fondatori - informație de altfel disponibilă autorităților în mod electronic și securizat, direct de la Camera Înregistrării de Stat.

Mai jos este prezentată lista tuturor autorităților care, la moment, solicită extrasul din Registrul de Stat al Persoanelor Juridice și Întreprinzătorilor Individuali și care, începând cu 25 septembrie 2015, vor trebui să excludă obligativitatea acestuia:

- Ministerul Economiei (Institutul Național de Metrologie, Agenția Proprietății Publice);
- Agenția Achiziții Publice;
- Editura „Statistica";
- Ministerul Tineretului și Sportului;
- Ministerul Culturii (Agenția de Stat pentru Protecția Moralității) ;
- Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (Inspecția de Stat în Construcții, ICȘC „Incercom") ;
- Ministerul Educației;
- Ministerul Apărării;
- Ministerul Afacerilor Interne (Serviciul Tehnologiei Informaționale, Departamentul Poliției de Frontieră, Birou Migrație și Azil, BPDS „Fulger", Inspectoratul General al Poliției) ;
- Ministerul Finanțelor (Biroul Vamal, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat) ;
- Ministerul Sănătății (Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Centrul Național de Sănătate Publică);
- Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (Direcția Întreținerea Drumurilor, Agenția națională transport Auto);
- Ministerul Tehnologiei Informaționale și Comunicațiilor ( IS „Centrul național pentru Frecvențe Radio" , IS „CRIS „Registru", IS „MoldData", IS „Radiocomunicații") ;
- Ministerul Mediului (Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale, Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, Inspectoratul Ecologic de Stat);
- Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (ANOFM).

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Fotbalul moldovenesc, la cel mai mare coeficient din istorie în Cupele Europene

Fotbalul moldovenesc, la cel mai mare coeficient din istorie în Cupele Europene

Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani

Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani

Putin a votat online, „din buncăr”, la alegerile parlamentare ruse. Liderul rus se află în carantină strictă

Putin a votat online, „din buncăr”, la alegerile parlamentare ruse. Liderul rus se află în carantină strictă

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Afganistanul, prin ochii Olgăi Cegorean: Cel mai mult îmi e frică să nu mă mai pot întoarce niciodată acolo
 • 2
  Mesaj cu apropo de la Arina Spătaru? „Mi-am luat rămas bun de la Platforma DA. Nu știu de ce am ales să stau într-o mlaștină”
 • 3
  Ultima oră! Procurorii renunță oficial la învinuirile din „dosarul Petrenco”
 • 4
  Vremea se răcește. Meteorologii au emis Cod Galben de îngheț
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.