Prim-ministrul Valeriu Streleț a cerut mai multor autorități de stat excluderea solicitării extraselor din Registrele de stat ale persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali, necesare la eliberarea actelor permisive sau prestarea serviciilor. Decizia va intra ]n vigoare pe 25 septembrie 2015.
Dispoziția Premierului se referă la prevederile Legii nr.220-XVI din 19.10.2007, care stabilește obligația autorităților publice de a conlucra cu Camera Înregistrării de Stat în scopul schimbului electronic de informație, ce se conține în extrase. Aceeași lege obligă Camera Înregistrării de Stat să furnizeze mai multor autorități, fără plată, informațiile care se conțin în extrase pe suport de hârtie sau în format electronic.
La sugestia Consiliului Economic, Prim-ministrul a solicitat ca, până la 25 septembrie 2015, Ministerul Justiției, în calitatea sa de fondator al Camerei Înregistrării de Stat, să vină cu o Hotărâre de Guvern pentru modificarea tuturor actelor normative în vederea excluderii solicitării extrasului din Registrele de stat ale persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali. Între timp, mai multe autorități publice care solicită extrasul dat își vor adapta reglementările interne, pentru a exclude obligația prezentării acestuia la eliberarea de acte permisive sau prestarea serviciilor.
Anularea obligativității prezentării acestor extrase va contribui atât la debirocratizarea treptată a mai multor procese cum ar fi achiziții publice, subvenții în agricultura, administrare fiscală etc., cât și la reducerea semnificativă a costurilor de eliberare a extraselor suportate anual de antreprenori și economisirea timpului.
În prezent, extrasele sunt solicitate antreprenorilor de mai mult de 30 de autorități. La eliberarea actelor permisive sau prestarea unor servicii persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali se solicită prezentarea de către aceștia a extraselor pe suport de hârtie (în original sau copie), chiar dacă aceste autorități au acces direct la informația dată, fără necesitatea implicării agenților economici. Astfel, se creează o povară administrativă și financiară adițională și nejustificată pentru antreprenori, obligându-i la două vizite suplimentare pentru solicitarea și ridicarea acestui document intermediar, cu cheltuieli suplimentare pentru transport și pierdere de timp. În plus, pentru fiecare extras se percepe și o taxă de eliberare care ajunge la 378 lei per document.
Conținutul Registrelor cuprinde informații cu privire la denumirea unității de drept, forma juridică, IDNO, data înregistrării, adresa sediului, activitățile practicate, capitalul social și repartizarea cotelor sociale, date despre administrator și fondatori - informație de altfel disponibilă autorităților în mod electronic și securizat, direct de la Camera Înregistrării de Stat.
Mai jos este prezentată lista tuturor autorităților care, la moment, solicită extrasul din Registrul de Stat al Persoanelor Juridice și Întreprinzătorilor Individuali și care, începând cu 25 septembrie 2015, vor trebui să excludă obligativitatea acestuia:
- Ministerul Economiei (Institutul Național de Metrologie, Agenția Proprietății Publice);
- Agenția Achiziții Publice;
- Editura „Statistica";
- Ministerul Tineretului și Sportului;
- Ministerul Culturii (Agenția de Stat pentru Protecția Moralității) ;
- Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (Inspecția de Stat în Construcții, ICȘC „Incercom") ;
- Ministerul Educației;
- Ministerul Apărării;
- Ministerul Afacerilor Interne (Serviciul Tehnologiei Informaționale, Departamentul Poliției de Frontieră, Birou Migrație și Azil, BPDS „Fulger", Inspectoratul General al Poliției) ;
- Ministerul Finanțelor (Biroul Vamal, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat) ;
- Ministerul Sănătății (Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Centrul Național de Sănătate Publică);
- Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (Direcția Întreținerea Drumurilor, Agenția națională transport Auto);
- Ministerul Tehnologiei Informaționale și Comunicațiilor ( IS „Centrul național pentru Frecvențe Radio" , IS „CRIS „Registru", IS „MoldData", IS „Radiocomunicații") ;
- Ministerul Mediului (Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale, Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, Inspectoratul Ecologic de Stat);
- Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (ANOFM).