VIDEO. Argumentele AviaInvest: „Concesionarea a fost o decizie corectă”

VIDEO. Argumentele AviaInvest: „Concesionarea a fost o decizie corectă”

Directorul companiei concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, Petru Jardan a declarat că în procesul de transmitere în concesiune a Aeroportului nu a fost admisă nici o încălcare. Mai mult decât atât, Jardan a mai precizat că statul a luat o decizie bună și că cifrele demonstrează că este un pas corect. 

„A fost fără încălcări. Ea a fost binevenită, a fost un pas corect din partea statului, a fost benefică atât pentru stat cât și aeroport”, a declarat Petru Jardan.

Potrivit lui Jardan, în cei 24 de ani independență la Aeroport au fost investiți 12 milioane de dolari de către stat, în timp ce compania concesionară a dat de 4 ori mai mulți bani.

Publicitate

„Pentru comparaţie, în anul 2012, Î. S. Aeroportul Internaţional Chişinău a achitat impozite în valoare totala de 38 mln de lei. Totalul de impozite achitate de către Avia Invest, în anul 2014, s-a ridicat la 70 mln lei”.

Printre argumentele invocate de către Avia Invest că și-ar respecta toate angajamentele au fost:

- AIC a fost desemnat şi “Аeroportul cu cea mai dinamică dezvoltare” dintre ţările CSI.

- În primele 7 luni ale lui 2015 a crescut fluxul de pasageri cu 35%, numărul operațiunilor aeriene cu 35% iar numărul rușilor care zboară în Europa prin Chișinău cu 160%.

- A fost deschisă noua parcare auto modernă, construită conform standardelor europene, având 800 locuri. Costul - 6,5 mln dolari.

- La etapa actuală, sunt finisate lucrările de extindere a terminalului (zona de sosiri, zona de plecări, zona de bagaje) cu 3860 m2. Concomitent se desfăşoară lucrările de reconstrucţie, pe 11 000 m2 a suprafeţelor existente.

- Lărgirea şi reconstrucţia terminalului vor permite AIC să-şi mărească aproape de 2 ori capacitatea de deservire, până la 750 pasageri/oră, numărul ghișeelor de înregistrare va fi mărit de la 12 la 18, va fi dublat numărul ghișeelor de trecere a controlului de pașapoarte și va fi adus încă o bandă rulantă pentru bagaj la cele două existente.

- Se lucrează la construcția pistei, care se vor ridica la 15 milioane de euro. După efectuarea tuturor lucrărilor, AIC va putea primi şi deservi toate tipurile de aeronave, fără restricţii şi va asigura un trafic de 21 nave/oră. Pentru sistemul de iluminare și semnalizare a pistei vor mai fi cheltuiți încă 3 milioane de euro.

Amintim că anterior Centrul Național Anticorupție recomanda Guvernului să anuleze contractual de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. În raportul întocmit de responabilii CNA se arăta că în perioada 2013 - 2015 compania investitoare nu a făcut investiții proprii în dezvoltarea Aeroportului ci doar a folosit banii proveniți din activitățile acestuia.

CNA recomandă rezilierea contractului

Raportul Centrului Național Anticorupție a fost expediat în adresa prim-ministrului și ministrului Justiției. În document se menționează necesitatea anulării contractului de concesionare. Totodată, autorii subliniază că aceasta ar putea atrage după sine anumite penalități.

Chiar în ziua în care a primit votul de încrederea a Parlamentului, prim-ministrul Valeriu Streleț a declarat că are îndoieli față de modul în care a fost concesionat Aeroportul. „Sunt cu certitudine semne de întrebare, de aceea în programul de activitate a Guvernului am scris că nu vom ezita, în colaborare cu Parlamentul evident, să verificăm modul în care a fost dat în concesiune Aeroportul”, a subliniat Streleț.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal