VIDEO. Corina Fusu: „Educația nu este copilul unei singure persoane”

VIDEO. Corina Fusu: „Educația nu este copilul unei singure persoane”

Ministrul Educației, Corina Fusu, a susținut o conferință de presă în care a spus că procesul de modificare a Regulamentului cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției de director în școli va continua cu dezbateri. Totodată, Fusu a criticat modalitatea în care s-a desfășurat acest proces sub conducerea fostei echipe ministeriale și a spus că „reformele trebuie făcute cu cap”.

Corina Fusu a spus că a recurs la un proiect de modificare a regulamentului, fiindcă din momentul în care acesta a fost aprobat, 23 martie curent, „a fost suficient timp pentru a asigura implementarea acestuia dacă fostul ministru și echipa sa și-ar fi făcut datoria”. Fusu a afirmat că, până la învestirea ei în funcție, nu a fost aprobată instrucțiunea tehnică cu privire la testarea candidaților în vederea obținerii certificatului care atestă competențele, nu au fost elaborate testele și nu a demarat niciun concurs.

„Inspectoratul școlar național se află încă în proces constituire, cu toate că regulamentul de funcționare pentru această entitate a fost aprobat încă în octombrie 2014. Abia o lună în urmă a fost angajat directorul Inspectoratului școlar național. În situația creată, regulamentul deleagă atribuțiile inspectoratului național școlar Ministerului Educației”, a explicat Fusu.

Publicitate

„Nimeni nu are dreptul să monopolizeze educația”

După ce a enumerat cauzele care au dus la inițiativa de a modifica regulamentul, Fusu a comentat, indirect, și acțiunile Maiei Sandu. „Educația este un proces național și nu este copilul unei singure persoane, iar reforma trebuie făcută cu cap în așa fel încât să nu blocheze funcționarea sistemului. Este nevoie de evoluție în educație, nu de revoluție. Nimeni nu este în drept să pretindă că deține monopolul asupra educației copiilor noștri, iar nervozitatea cauzată de restanțe și frustrări nu își are locul aici”, a comentat Fusu.

Ea a adăugat că oamenii nu au nevoie „de văitat”, ci de acțiuni. „Din prea mult zel s-a făcut o serie de pași care nu pot fi puși în practică. Acum a venit timpul să trecem de la etapa în care doar vorbim despre reforma în Educație și să o facem cu și pentru beneficiarii ei”

„Se va prelua ce e bun de la minister”

Corina Fusu a declarat că momentan ministerul lucrează la o metodă prin care „poate fi preluat tot ce este bun din mandatul anterior, venind cu idei noi”. De asemenea, aceasta a anunțat că grupul de lucru pentru îmbunătățirea regulamentului va examina „orice posibilitatea legală și tehnică de desfășurare a concursului de către autoritățile publice locale, dar care va include și testarea care va evalua standardele minime de competențe profesionale”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal